Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Талибаните обявиха пълен контрол над Афганистан, провинция Панджшир е в техни ръце

Свят

Талибаните обявиха пълен контрол над Афганистан, провинция Панджшир е в техни ръце

Снимка:

„Последната крепост на вражеските наемници, провинция Панджшир, е напълно превзета. Последните усилия за осигуряване на пълна сигурност в страната дадоха резултати и провинция Панджшир попадна под пълния контрол на Ислямския емират“. Това се казва в съобщение на талибаните, публикувано в неделя.

Талибаните са уверили населението в Панджшир, че срещу него няма да бъдат предприемани никакви действия, казва говорителят на движението Забиула Муджахид. Според съобщението му някои от противниците им са били победени в битки, а други са избягали.

Фахим Дащи, говорител на Националния фронт на съпротивата е бил убит, съобщават световните информационни агенции. Това е една от организациите, който не се подчиниха и организираха съпротивата срещу радикалното движение „Талибан“. Подробности за станалото не са известни, но по-рано в неделя Дащи беше написал в Туитър, че талибаните са били почти „напълно изгонени“ от Панджшир.

Междувременно лидерът на политическото крило на движение „Талибан”, мула Абдул Гани Барадар, се срещнал в Кабул със заместник-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс. Двамата са разговаряли в сградата на Министерството на вътрешните работи.

Според говорителят на талибаните, Грифитс „обеща да продължи сътрудничеството и да окаже помощ на народа на Афганистан“. Освен това дипломатът е уверил, че „на предстоящата среща на държавите-донори ще бъдат положени допълнителни усилия за привличане на помощ“ за тази страна.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още