Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Телефоните на еврокомисари хакнати от израелски софтуер през 2021 г.

Свят

Телефоните на еврокомисари хакнати от израелски софтуер през 2021 г.

Телефоните на еврокомисари хакнати от израелски софтуер през 2021 г. - Tribune.bg
Снимка:

Телефоните на представители на Европейската комисия (ЕК) са били хакнати през 2021 г. със софтуер, разработен от израелската фирма NSO, съобщи Ройтерс.

Според документите, с които разполагат журналистите, нападенията са били извършени срещу европейския комисар по въпросите на правосъдието и върховенството на закона Дидие Рейндерс и още четирима служители на ЕК. Източниците на агенцията твърдят, че през ноември 2021 г. Apple, която произвежда популярния смартфон iPhone, е уведомила редица служители на агенцията, че телефоните им са „на прицел на правителствени хакери“.

Експертите по информационна сигурност установиха, че устройствата на получателите на уведомлението са били атакувани между февруари и септември 2021 г. За скритото управление на смартфоните е използван зловреден софтуер ForcedEntry, разработен от израелската фирма NSO Group. Поне някои от телефоните бяха проверени за изтичане на информация, но експертите не успяха да установят кой точно е извършил атаките и какъв е бил резултатът от тях.

В официален коментар NSO Group заяви, че не е отговорна за хакерската атака и че „въпросните процеси не биха могли да бъдат извършени с помощта на софтуера“.

Припомняме, че през миналата година името на компанията беше замесено покрай сагата с шпионския софтуер „Пегас“. Той е разработен именно от NSO Group. Стана ясно, че с него са следени и подслушвани в цял свят журналисти и политици. Българската прокуратура започна разследване дали тази програма не е използвана и у нас, а ЕС забрани използването ѝ в общността.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети еврокомисари
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети