Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. „Това е, хора”: Борис Джонсън нарече себе си „ракета-носител“ на прощаване с премиерския пост

Свят

„Това е, хора”: Борис Джонсън нарече себе си „ракета-носител“ на прощаване с премиерския пост

Това е, хора: Борис Джонсън нарече себе си ракета-носител на прощаване с премиерския пост - Tribune.bg
Снимка:

Борис Джонсън произнесе прощалната си реч пред нацията, описвайки себе си като „ракета-носител, която е изпълнила функцията си“. Пред претъпканата „Даунинг стрийт” 10, премиерът в оставка каза: „Това е, хора“. Джонсън обеща да „застава зад всяка крачка на Лиз Тръс“ и каза на Консервативната партия, че „е време да бъде възможно най-бързо с новия премиер”.

„Това е, хора! След около два часа ще бъда в Балморал, Шотландия, за да видя кралицата и щафетата ще бъде предадена на новия лидер на консерваторите и премиер, който ще намери зад тази врата фантастичен екип от държавни служители – хора, които изпълниха Брекзит, които извършиха най-бързото масово ваксиниране в Европа, които организираха ранно доставяне на оръжие за героичните украински въоръжени сили“.

Лиз Тръс е новият премиер на Великобритания

Той подкрепи постиженията на своята администрация, като подчерта успехите си, сред които Брекзит, кампанията за ваксиниране срещу ковид и подкрепата за Украйна. Той обвини президента Путин за нарастващите енергийни разходи и изрази увереност, че Тръс и нейното правителство „ще направят всичко възможно, за да преминат през тази криза“.

БГНЕСБГНЕС

Премиерът в оставка сега замина за Балморал, за да подаде официално оставката си на кралицата преди пристигането на Лиз Тръс. По-късно днес, след като Тръс бъде одобрена официално от кралицата, ще произнесе първата си реч като нов британски премиер. 

Новият премиер ще назове имената и на екипа си. Очаква се Суела Браверман да бъде назначена за министър на вътрешните работи. Министърът на образованието Джеймс Клевърли е планиран да стане външен министър.

Настоящият министър на вътрешните работи Прити Пател и министърът на културата Надин Дорис вече казаха, че ще се оттеглят от настоящите си роли.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети