Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Обезглавиха статуи на Колумб в САЩ, спряха „Отнесени от вихъра”

Свят

Обезглавиха статуи на Колумб в САЩ, спряха „Отнесени от вихъра”

Заради протестите в страната отново на дневен ред е дебатът за паметниците от Гражданската война

Протестите срещу расизма в САЩ, които започнаха след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при арест, вече обхващат и културното наследство в страната. На много места в страната бяха поругани статуи на Колумб и паметниците на личности от Конфедерацията.

Статуи на откривателя на Америка от Бостън до Маями са обезглавени. А в Минесота, където Флойд беше убит, протестиращите вързаха въжета около врата на статуя на Колумб и го „детронираха“ сред аплодисменти. Протестиращи дори ритаха статуята. В Ричмънд статуя на Колумб бе съборена, запалена и хвърлена в езеро.

А причината, че някои американци не виждат в Колумб откривател на родината им. За тях италианецът е причина за години на геноцид срещу местното население.

Надпис: „Животът на чернокожите е от знамение“ бе изписан с червена боя върху негов паметник в Маями.

Протестите в страната отново възродиха и дебатът за паметниците от Гражданската война. На много места в страната искат премахването на монументи на личности борили се на страната на Конфедерацията и в защита на робството.

Демократите застават зад това искане. Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси поиска да се  премахнат 11-те статуи на Капитолия, представляващи войници и чиновници от Конфедерацията.

„Тези статуи празнуват омразата, а не нашето културно и историческото наследство“, изтъкна Пелоси.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се обяви в „Туитър“ срещу идеята за преименуване на военни бази, носещи имената на генерали от армията на Юга. Президентът възприема това като неуважение към войниците.

Американският президент още през 2017г. обяви, че американската история е „разкъсана на парчета“ от премахването на статуи на герои от конфедеративните щати. Десет военни бази, всички разположени в южната част на страната, носят имената на войници от армията на Юга.

 „Уважавайте нашата армия!“, призова Тръмп.

Министърът на отбраната, обаче, заяви от своя страна, че е „отворен за дискусия по темата“.

Темата за робството и расизма не подмина и филмовата индустрия. HBO Max  свали класиката „Отнесени от вихъра”.

Причината се оказа статия на сценариста Джон Ридли, който обяви, че филма увековечава робството и възхвалява Юга отпреди Гражданската война в САЩ.

Според част от американците историята на Скарлет О'Хара представя романтична версия за Юга и много размита представа за робството. За други обаче той е сред любимите стари ленти.

„Колко далеч трябва да стигнем? Трябва ли Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън и Джеймс Мадисън да бъдат заличени от историята?“, попита говорителят на Белия дом Кейли Макенани, защото тези президенти също са притежавали роби.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още