Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Турция започна сухопътна атака в Сирия, Съветът за сигурност на ООН се събира на закрито заседание

Свят

Турция започна сухопътна атака в Сирия, Съветът за сигурност на ООН се събира на закрито заседание

Снимка:

В САЩ готвят „сурови санкции” срещу Турция за инвазията в Сирия

Турската армия стартира наземната част на операция "Извор на мира" в северна Сирия, съобщи министерството на отбраната на страната, информира РИА Новости.

„Нашите военни, заедно с (опозиционната) Свободна сирийска армия, започнаха наземната част на операция та „Източник на мир“, се казва в съобщение на турското министерство на отбраната.

Съветът за сигурност на ООН ще проведе днес закрито заседание по повод военните действия. Според АП заседанието ще се състои по молба на петте европейски държави в съвета - Белгия, Великобритания, Германия, Полша и Франция.

Турският президент Тайип Ердоган заяви в четвъртък, че Анкара има право да проведе военна трансгранична операция в съседна Сирия благодарение на споразумение, подписано от двете правителства в Адана през 1998 г.

„Що се отнася до използването на въздушно пространство над Сирия, то не принадлежи на Съединените щати. Това е международно пространство, това е сирийското въздушно пространство. Тъй като не принадлежи на САЩ, въпросът за неговото използване също се решава от режима на сирийския президент Башар Асад. Те [САЩ] не са там [в Сирия] по покана на режима, а ние сме там по споразумението [подписано между Анкара и Дамаск] в Адана. Според това споразумение, ако режимът не предприеме мерки срещу Кюрдската работническа партия, тогава нашите военни имат право да елиминират терористи [в Сирия]“, каза турският лидер пред турски медии.

Ердоган не смята, че Тръмп възразява срещу операцията, а само че с остри изказвания се опитва да тушира политическо напрежение във Вашингтон.

„Тръмп и аз поддържаме двустранни контакти и ще продължаваме да го правим по-нататък. Ние се стремим да укрепим турско-американските отношения“, отбеляза той. „Ако Аллах пожелае, ще бъдем във Вашингтон на 13 ноември. Ще имаме възможност да разговаряме.“

Ден преди началото на нова турска операция в Сирия, Тръмп обяви, че планира да преговаря с Ердоган на 13 ноември във Вашингтон. След това шефът на Белия дом два пъти заяви, че Вашингтон ще „унищожи икономиката“ на Турция, ако „прекрачи границата“ или „започне да унищожава кюрдите в Северна Сирия“.

Офанзивата на Турция започна след като американският президент Доналд Тръмп се съгласи да изтегли американски войски от региона.

Законодатели, които остро разкритикуваха решението на Тръмп обявиха, че са постигнали двупартиен консенсус за „сурови санкции” срещу Турция за инвазията в Сирия. Президентът заяви, че няма против подобни мерки.

Тръмп също коментира, че най-голямата грешка, направена от САЩ, според него е отправянето към Близкия Изток. За него, Америка е действала като полицай на места, на които тази роля трябва да се изпълнява от Европа, Иран, Ирак, Сирия и Ирак.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема