Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Тялото на Алексей Навални е предадено на майка му

Свят

Тялото на Алексей Навални е предадено на майка му

Тялото на Алексей Навални е предадено на майка му - Tribune.bg
Снимка:

Тялото на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални беше предадено на майка му, повече от седмица след смъртта му в арктическа затворническа колония, обяви неговата говорителка.

Навални, най-яркият критик на президента Владимир Путин, почина на 16 февруари в един от най-строгите затвори в Русия в Северен Сибир, където излежаваше 19-годишна присъда по обвинения, смятани за политическо възмездие за неговата опозиция.

„Тялото на Алексей беше предадено на майка му. Много благодаря на всички, които поискаха това с нас“, написа говорителката Кира Ярмиш в мрежата X.

През изминалата седмица руските власти отказаха да дадат на Людмила Навална тялото на сина й, след като тя пътува до град Салехард в Ямало-Ненецкия регион, който е най-близкото населено място до затворническата колония, където почина Навални. Екипът на Навални заяви в петък, че е завел дело за получаване на тялото, твърдейки, че местните следователи са заплашили да го погребат на територията на затвора, ако майка му не се съгласи на "тайно" погребение.

Ярмиш каза, че плановете за погребението все още са неясни. "Людмила Ивановна все още е в Салехард. Погребението все още предстои. Не знаем дали властите ще се намесят да го извършат така, както семейството иска и както Алексей заслужава", каза тя.

Неговият екип каза по-рано, че Кремъл се опитва да блокира публично погребение, което може да се превърне в демонстрация на подкрепа за движението на Навални и неговото противопоставяне на Путин. Руският лидер, който никога не е произнасял името на Навални публично, не е коментирал смъртта на най-гласовия си критик.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати