Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Учени с нови открития за мутациите на коронавируса

Свят

Учени с нови открития за мутациите на коронавируса

Учени с нови открития за мутациите на коронавируса - Tribune.bg
Снимка:

Появата на нови варианти на SARS-CoV-2 с мутации в S-протеина, които придават устойчивост на резистентността, може да застраши ефективността на ваксините, съобщават учени от университета в Гьотинген, Германия. Проучването им е публикувано в списание Nature.

Авторите на статията изследват проникването в клетките с антитела на варианта на коронавирус A.30 (известен също като A.VOI.V2), който вероятно произхожда от Танзания и днес се смята за остарял. През пролетта на 2021 г. тя е открита само при няколко пациенти в Ангола и Швеция.

Според германските изследователи, някои мутации в "шипчестия" протеин SARS-CoV-2 позволяват на вируса да игнорира антителата и да се разпространява извънбелодробно, което значително увеличава възможността за заразяване.

„A.30 показва предпочитание към клетъчната линия, което не се наблюдава при други вирусни варианти, и ефективно избягва неутрализацията от антитела, предизвикани от ваксинационните препарати ChAdOx1 nCoV-19 или BNT162b2 (лекарства съответно от AstraZeneca и Pfizer), пишат учените. Те подчертават, че мутациите във вариант A.30 се нуждаят от внимателно наблюдение и бързи мерки за противодействие.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати