Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Украйна: Русия иска да напредне преди доставкие на F-16

Свят

Украйна: Русия иска да напредне преди доставкие на F-16

Украйна: Русия иска да напредне преди доставкие на F-16 - Tribune.bg
Снимка:

Руските сили засилват атаките си и се опитват да завладеят повече територии, преди армията на Киев да получи повече военна помощ от чужбина, включително изтребители F-16, предаде АФП.

Русия напредва постоянно в източния украински регион Донецк, а също и по-на юг, по протежение на сектори от фронта, които Киев се бори да удържи.

"Противникът е наясно, че в резултат на постепенното получаване на значително количество оръжия и военно оборудване от нашите партньори и пристигането на първите F-16, които ще укрепят нашата противовъздушна отбрана, времето ще играе в наша полза и шансовете му за успех ще намалеят", заяви началникът на украинската армия Олександър Сирски.

"Ето защо командването на руските войски в момента полага всички усилия за увеличаване на интензивността и разширяване на географията на военните действия, за да се постигне максимално изтощаване на нашите войски, да се наруши подготовката на резервите и да се предотврати преминаването към активни настъпателни действия", добави той.

Този уикенд на срещата на върха за мир в Швейцария украинският президент Володимир Зеленски подчерта, че настоящите нива на военна помощ от чужбина все още са недостатъчни и че доставките пристигат със закъснение.

Той се обърна към съюзниците си в чужбина с призив да ускорят доставките на десетки обещани изтребители F-16 и призова западните държави да изпратят повече батареи за противовъздушна отбрана.

Сирски посочи, че руските сили са съсредоточили огневата си мощ в Донецкия регион - който според Кремъл е част от Русия - особено на Покровския фронт.

Силите на Москва там се приближават до ключова транзитна артерия и маршрут за доставки, свързващ гражданските центрове в северната част на индустриалната територия с градовете по-на юг.

Оценката му за бойното поле дойде само няколко часа след като регионалните власти в южната област Херсон, която е частично окупирана от Русия, съобщиха, че 50-годишен цивилен е бил убит при атака с дрон.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати