Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Украйна съобщи, че на преговорите с Русия са обсъдени гаранции за сигурност и спиране на огъня

Свят

Украйна съобщи, че на преговорите с Русия са обсъдени гаранции за сигурност и спиране на огъня

Украйна съобщи, че на преговорите с Русия са обсъдени гаранции за сигурност и спиране на огъня - Tribune.bg
Снимка:

Гаранции за сигурност и организиране на прекратяване на огъня за решаване на хуманитарни проблеми са били обсъдени днес по време на преговорите в Турция между Украйна и Русия, съобщи съветник на украинския президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

„В момента се провеждат интензивни консултации за някои важни въпроси, най-важният от които е споразумение за международни гаранции за сигурността на Украйна, защото с това споразумение ще можем да прекратим войната - нещо, което е необходимо на Украйна", каза по националната телевизия Михайло Подоляк, политически съветник на Зеленски.

„Вторият въпрос е прекратяването на огъня, за да се решат всички хуманитарни проблеми, които са се натрупали”, заяви още той.

Според Подоляк друг проблем е ескалацията на бойните действия. Той обвини Русия в нарушаване на правилата за водене на война, но не даде подробности.

 

Преди старта на преговорите в Истанбул украинският външен министър Дмитро Кулеба призова всеки, който отива на разговорите с Руската федерация, да не яде и пие нищо и за предпочитане да избягва докосването на каквато и да е повърхност.

Изказването му идва след появилата се информация, че руският олигарх Роман Абрамович и украински преговарящи са имали симптоми на отравяне по време на среща в Киев през нощта на 3 срещу 4 март.

Нов кръг преговори за мир между Русия и Украйна в Истанбул


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати