Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. В Гърция се закле нов служебен кабинет

Свят

В Гърция се закле нов служебен кабинет

В Гърция се закле нов служебен кабинет - Tribune.bg
Снимка:

В Гърция положи клетва новият служебен кабинет, който ще е начело на страната до предсрочните избори. До него се стигна, след като основните партии нямаха съгласие за сформиране на кабинет.

Начело на служебното правителството застава председателят на Сметната палата Йоанис Сармас, а държавен министър е бившият председател на Съда на Европейския съюз и бивш вътрешен министър на Гърция Василиос Скурис.

Външен министър е Василиос Каскарелис, а министър на отбраната става Алкивиадис Стефанис. Теодорос Пелагидис поема финансовото министерството, Елени Лури - Министерството на развитието и инвестициите. Начело на вътрешното министерството е Калиопи Спану, а на правосъдието Филипос Спиропулос.

Министерството на  образованието и вероизповеданията е поето от Христос Китас, а Патрина Папаригопулу става министър на труда и социалните въпроси. Здравното министерство беше поверено на Анастасия Котаниду, околната среда и енергетиката - на Панделис Капрос , а на защита на гражданите - на Хараламбос Лалусис.

Министерство на културата и спорта е под ръководството на Йоргос Кумендакис, а на миграцията и убежището Даниил Ездрас. Министър на дигиталната политика е Сократис Кацикас, а на инфраструктурата и транспорта Янис Голиас. Министерството на морския флот и въпросите на островите е предадено на Теодорос Клиарис. Йоргос Цакирис е министър на аграрното развитие и храните, Йоанна Дрета на туризма, а министър на климатичните промени и гражданската защита е Евангелос Турнас.

„Имаме волята да дадем най-доброто от себе си. Това е един месец и едно правителство без политически пристрастия, което ще бъде напълно функционално“, заяви говорителят на служебното правителство Илиас Сякандарис преди церемонията, цитиран от ЕРТ и БТА.

Парламентарните избори, проведени на 21 май, бяха спечелени от Нова демокрация, но въпреки високите проценти от вота партията отказа да състави правителство, защото не получи абсолютно мнозинство в парламента. На предсрочните избори на 25 юни ще бъде приложена друга избирателна система, която дава на водещата партия допълнителни депутатски места.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети