Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. В Испания продължават да се борят с горски пожар в северозападната част на страната

Свят

В Испания продължават да се борят с горски пожар в северозападната част на страната

В Испания продължават да се борят с горски пожар в северозападната част на страната - Tribune.bg
Снимка:

Испанските пожарникари отбелязаха напредък в битката за овладяване на вероятно умишлено предизвикан горски пожар, който избухна вчера в автономната област Галисия. Стихията вече в унищожила 600 хектара.

Ситуацията „се развива благоприятно“, се посочва в съобщение на галисийското регионално правителство за пожара, избухнал на територията на община Верин, провинция Оренсе, която граничи със Северна Португалия, съобщава БТА.

„Няма опасност за жилищните райони“, се казва още в съобщението и се уточнява, че усилията на пожарникарите на терен са подкрепени от около двадесет летателни апарата. Всичко сочи, че става дума за палеж, тоест криминално деяние, каза регионалното правителство.

Испания се бори с много пожари през последния месец, най-вече заради продължителните горещи вълни. Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS) е регистрирала от началото на годината 354 пожара, които са унищожили почти 230 000 хектара. Това е най-голямата площ, станала жертва на огъня в европейски мащаб.

Страната преминава от края на миналата седмица през трети пореден период на екстремни горещини. В много области температурите надхвърлят 40 градуса.

Националната агенция по метеорология АЕМЕТ все пак прогнозира слабо понижение на температурите в цялата страна с изключение на Андалусия (на юг), където термометрите отново ще достигнат 40 градуса. Според експерти периодите на много горещо време са пряка последица от глобалното затопляне, което се засилва като интензивност, продължителност и честота.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати