Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Възпоменателни церемонии за 20-ата годишнина от атентатите на 11 септември (СНИМКИ И ВИДЕО)

Свят

Възпоменателни церемонии за 20-ата годишнина от атентатите на 11 септември (СНИМКИ И ВИДЕО)

С камбанен звън и минута мълчание започна възпоменателната церемония в Ню Йорк за 20-ата годишнина от атентатите на 11 септември.

Началото ѝ беше поставено в 08:46 EST (13:46 BST) - точният час, когато първият самолет удари Северната кула на Световния търговски център през 2001 г.

Хиляди хора се събраха, за да отбележат мрачния повод. Мнозина едвам сдържаха сълзите си на церемонията, проведена на Кота нула, където се издигаше Световният търговски център.

„Двадесет години са като вечност, но за мен са като вчера“, извика Лиза Рейна, която е загубила съпруга си при атентатите.

С минута мълчание бе почетен и моментът, в които вторият самолет се разби в Южната кула на Световния търговски център.

Подобни събития белязаха и времето, когато трети самолет удари Пентагона във Вирджиния, четвърти беше отвлечен и се разби в поле в Пенсилвания и накрая, когато кулите на Световния търговски център се срутиха.

Общо 2 977 души от 90 страни загинаха при атентатите, които бяха дело на „Ал Кайда“.

Имената на жертвите бяха прочетени като първият, който започна беше Майк Лоу, който е загубил дъщеря си при нападението, пише Би Би Си. Той благодари на всички онези, които са помогнали на него и семейството му да преживеят „най -мрачните дни в живота им“.

Лоу припомни „сивия и черен свят“ на Ню Йорк след атаката и поиска 11 септември да се помни „не като числа или дата, а в лица на обикновените хора“.

Роднини продължиха да четат имена на жертви, както и емоционални послания до собствените им близки, които са починали при терористичните атаки. 

Имаше и музикални изпълнения, сред които на Брус Спрингстийн.

На мемориала в Ню Йорк към президентът Джо Байдън и първата дама Джил Байдън се присъединиха бившите президенти Бил Клинтън и Барак Обама, както и бившите първи дами Хилари Клинтън и Мишел Обама.

БГНЕСБГНЕС

Байдън ще присъства на официалните церемонии за възпоменание в Ню Йорк, Пенсилвания и Вашингтон.

Във видео, публикувано в навечерието на годишнината, той отдаде почит на жертвите. „Без значение колко време е минало, тези възпоменания връщат всичко болезнено“, каза той.

„В дните след 11 септември 2001 г. видяхме героизъм навсякъде. И все пак бяхме свидетели и на тъмната сила на човешката природа - страх и гняв, неприязън и насилие срещу американските мюсюлмани. Но единството ни прави такива, каквито сме. В битката за душата на Америка единството е най-силното ни оръжие. Единството не означава да вярваме в едно и също. Трябва да имаме фундаментално уважение и вяра един в друг и в тази нация“.

Вицепрезидентът Камала Харис говори в Шанксвил, Пенсилвания след Джордж У. Буш.

„Трябва да предизвикаме себе си да погледнем назад, да си спомним, в името на нашите деца ... и поради тази причина трябва да гледаме и напред “, каза тя.

В събота сутринта бившият президент Доналд Тръмп публикува видео изявление, в което похвали първите, които са реагирали след атентатите, но добави, че „това също е тъжен момент за начина, по който войната ни срещу онези, които нанесоха такава вреда на страната ни, приключи миналата седмица“, продължи той като визира изтеглянето на САЩ от Афганистан. Той обаче участва в нещо съвсем различно по-късно през деня – коментар за боксов мач във Флорида с големия си син Доналд -младши.

БГНЕСБГНЕС

Няколко бивши президенти на САЩ също участваха в събитията.

Барак Обама присъства на церемонията пред паметника на Ню Йорк. Джордж Буш и съпругата му са в Шанксвил, където полет 93 се разби след бунта на пътниците в него. Президентът на САЩ през 2001-ва година заяви: „Преди 20 години ние намерихме начин да продължим, много гласове попитаха защо бяха изгубени толкова животи.  Имаше ужас от мащаба на трагедията, но имаше и съпричастност. Възмутихме се от наглостта на злите и се възхищавахме на онези, които се притекоха на помощ – обикновените хора, което показа силата на нашата нация“, каза Буш.

„Саможертвата разкри духа и гордостта на нацията. Тук от мишена станахме инструмент на спасение“

Той заяви, че след 11 септември милиони американци са се записали като доброволци в армията

„Ние дължим на всички, които са се били за страната ни уважение. Той се обърна към ветераните като им благодари „во век и веков“.

После Буш и съпругата му се присъединиха към вицепрезидента Камала Харис и съпруга ѝ и положиха цветя и в Пентагона - в покрайнините на Вашингтон.

В рамките на отбелязването на 20-тата годишнина ще се проведат още церемонии, сред които бдение пред мемориалната стена на пожарната служба в Ню Йорк.

БГНЕСБГНЕС


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети