Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Великобритания на кръстопът – какво следва?

Свят

Великобритания на кръстопът – какво следва?

Снимка:

Хаос, неяснота, несигурност – всичко това в момента е на дневен ред що се отнася до Брекзит. И всички си задават един въпрос: Какво следва? Конкретен и верен отговор няма. Вариантите са няколко, а са възможни и изненади. БиБиСи очертава поне пет различни възможности за действия оттук нататък.

1. Брекзит без сделка

След като постигната сделка от британския премиер Тереза Мей и европейските лидери не получи подкрепа в Лондон, Великобритания може да излезе от ЕС без сделка. Този сценарий обаче е най-нежелан и описван от експертите като най-лошия за всички.

2. Основно предоговаряне

Великобритания може да поиска да сключи нова сделка с ЕС. От Брюксел обаче вече заявиха, че не са готови на предоговаряне и са направили нужните отстъпки при първата сделка. Дори този твърде оптимистичен вариант да се сбъдне и да има нови договорки, Лондон трябва да поиска удължаване на чл. 50 и нова дата за „развода“. Преговорите биха отнели месеци, а крайният срок за Брекзит е 29 март. След евентуално втора сделка, тя трябва отново да бъде гласувана от британските депутати. Ако те я приемат, чак тогава може да се премине реално към напускане на европейското семейство.  Ако обаче ЕС откаже нова сделка, Лондон има няколко варианта. Според БиБиСи те са: излизане без сделка, падане на правителството и нови избори или нов референдум. Все процедури, които изискват време и отлагане на деня на излизане.

 3. Друг референдум

Правителството може да тръгне към нов референдум. За целта са нужни няколко законодателни процедури, които също изискват искане за удължаване на срока за излизане. Според правилата във Великобритания ново народно допитване не може да се проведе преди края на март. Ако обаче депутатите отхвърлят евентуално предложение за нов референдум, следват вариантите за излизане без сделка, за ново правителство, за ново предоговаряне.

4. Предсрочни избори

Ако се стигне до предсрочни избори, то също ще трябва време за тяхното организиране. Затова отново Лондон ще трябва да поиска още време и да отложи датата за излизането си. А с окончателното решение за Брекзит ще се заеме новият кабинет.

5. Островът остава в ЕС

Съдът на Европейския съюз постанови, че е законно Обединеното кралство да отмени едностранно член 50, за да отмени Brexit (без да е необходимо съгласие от останалите 27 държави от ЕС). Това обаче означава британските законодатели да не се съобразят с волята на народа. Но има и доста социологически проучвания от последните месеци, които показват, че все повече британци искат да останат в ЕС. 

Всичко това са хипотези, но те могат да се развият едва след днешния критичен ден – вот на недоверие към Тереза Мей. Ако той бъде успешен, следват 14 дни, в които може да се сформира ново правителство. Може да бъде сменен само министър-председателя, може Консерваторите да предложат изцяло нов кабинет, а е възможно и опозицията да предложи слой вариант. Новият кабинет трябва да получи вот на доверие, за да встъпи в длъжност. Ако това не се случи, се насрочват нови избори.

Какво обеща Мей?

Ако Мей оцелее при днешното гласуване, тя трябва да представи План Б в понеделник в парламента. Тя вече обеща, че ще се вслуша в исканията на депутатите, дори в опозицията, за да се намери решение на казуса.

Макрон очерта три варианта

Масово европейските лидери изразиха своето разочарование от гласуването в британския парламент. Френският президент обаче очерта три варианта за действие. Първият вариант е да не се сключи сделка. „Това е страшно за всички. Първите губещи в това биха били англичаните ”, коментира той. Втората възможност – опит за подобряване на условията. „Според мен това е, което те ще направят, аз ги познавам малко. Ще се опитат да подобрят това, което могат да получим от европейците“, прогнозира Макрон. „В такъв случай ще разгледаме въпроса, може би ще направим подобрения по едно или две неща, но не мисля така, защото достигнахме максимума от това, което бихме могли да направим с тази сделка“, посочи още той. 

Третият вариант според Макрон е промяната в сделката, като отбелязва, че това отнема време. В този случай несигурността и безпокойството ще се увеличат.  

 

 

 
 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още