Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Войната в Украйна: Сирени за нападение в редица градове, Зеленски настоява за сериозни преговори с Русия

Свят

Войната в Украйна: Сирени за нападение в редица градове, Зеленски настоява за сериозни преговори с Русия

Войната в Украйна: Сирени за нападение в редица градове, Зеленски настоява за сериозни преговори с Русия - Tribune.bg
Снимка:

Сирените за въздушна опасност се включиха  тази сутрин в много украински градове - Киев, Запорожие, Днипро, Житомир, Харков, Суми.

Продължават активните боеве в околностите на Суми, съобщиха от областната администрация.

Малко по-късно в столицата тревогата беше отменена. Въпреки това украинската армия заяви, че остава опасността Киев да бъде атакуван нищо, че руските войски са спрели настъплението. Според местните власти това е станало поради недостиг на храна и гориво, както и заради упоритата украинска съпротива.

Руски части са разположени и на 15 километра от Николаев. По данни от Украйна не е напреднала и атаката на  Харков. От началото на военното нашествие в Украйна, руската армия е изстреляла 1250 ракети, данните не са потвърдени.

Повече от  7300 души са били евакуирани от украински градове по хуманитарни коридори в петък, съобщи украинският вицепремиер Ирина Верешчук. Тя уточни, че 2800 души са напуснали обсадения Мариупол с личен транспорт, съобщава БНР. Франция планира хуманитарна операция с Турция и Гърция за евакуация от Мариупол, съобщи френският президент Еманюел Макрон.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че мирните преговори с Русия са трудни и отхвърли съобщенията, че е постигнат напредък по четири от шестте ключови въпроса.

Ръководството на Русия трябва да достигне до логичната мисъл, че е нужно да бъде воден диалог с украинските власти. Това заяви късно в петък вечерта в поредното си видеообръщение украинският президент Володмир Зеленски.

„Въоръжените сили на Украйна продължават да отбиват вражеските атаки в южната част на страната, в Донбас, в посока Харков, в Киевска област. Като сдържат действията на Русия, нашите защитници и защитнички водят руското ръководство към простата и логична мисъл - трябва да говорим. Да говорим спешно и съдържателно, честно и за да постигнем резултат, а не за да печелим време“, каза Зеленски.

Украинският президент обяви, че досега при бойните действия са загинали 16 хиляди руски военнослужещи. Украинският президент коментира и условията, които поставя неговата страна при преговорите:

„Украинският суверенитет трябва да бъде гарантиран. Трябва да бъде осигурена териториалната цялост на Украйна. Т.е. условията трябва да са справедливи. Украинският народ просто няма да приеме друго“, подчерта Володимир Зеленски.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати