Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Втори ден референдум за присъединяване към Русия: Въоръжени групи събират вота от врата на врата

Свят

Втори ден референдум за присъединяване към Русия: Въоръжени групи събират вота от врата на врата

Втори ден референдум за присъединяване към Русия: Въоръжени групи събират вота от врата на врата - Tribune.bg
Снимка:

Байдън се закани - „Ако Русия анексира украински територии, реакцията ни ще бъде „бърза и сурова”

Ден втори на референдума в 4 области на Украйна под руски контрол за присъединяване към Руската федерация. Кремъл обяви, че след допитванията Русия ще разглежда като нападение срещу собствената си територия опитите на Украйна да си върне контрола.

Т. нар. референдуми се провеждат в сепаратистките региони Донецк и Луганск и в контролираните от руската армия Херсонска и част от Запорожка област до 27 септември.

Украинските власти съобщават, че на хората е забранено да напускат окупираните територии, докато върви допитването, въоръжени групи обикалят домовете, а служители са заплашвани с уволнение, ако не участват във вота.

Хората, които не искат да участват се страхуват, предава Би Би Си, тъй като може руските военни да ги преследват или наблюдават, споделят жители на Мелитопол.

БГНЕСБГНЕС

Присъствието на въоръжени мъже, провеждащи гласуването, противоречи на настояването на Москва, че това е свободен или честен процес, коментира агенцията.

Експерти казват, че самозваните референдуми ще дадат на Русия основание – незаконно да претендира за четирите окупирани или частично окупирани региона на Украйна като за свои собствени.

С други думи, фалшив вот за анексиране, седем месеца след инвазията на Русия, допълва Би Би Си. 

Анексирането“ няма да бъде международно признато, но може да доведе до твърдението на Русия, че нейната територия е атакувана от Запада, което да ескалира войната още повече.

Президентът на САЩ Джо Байдън определи референдумите като „измамни”, като каза, че те са „фалшив претекст” за опит за анексиране на части от Украйна със сила в нарушение на международното право.

„Съединените щати никога няма да признаят украинската територия като нещо друго освен като част от Украйна“, каза той и ги определи като пародия.

Лидерите на държавите от Г-7 призоваха всички държави да „отхвърлят категорично тези псевдореферендуми”.

Европейският съюз също вече изрази позиция, че няма да признае резултатите и подготвя нов пакет санкции.

Китай призовава за зачитане на суверенитета и териториалната цялост на всички страни.

 

Радев: Референдуми в зона на военни действия са пълен абсурд и България няма да ги признае


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети