Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Хърватия в траур на 2 януари, вторичните трусове продължават

Свят

Хърватия в траур на 2 януари, вторичните трусове продължават

Жертвите са седем, спасителите продължават да издирват оцелели

Продължават вторичните трусове в Хърватия. В 9:21 ч. местно време Европейско-Средиземноморският сеизмологичен институт регистрира поредното земетресение с магнитуд 4-та степен по скалата на Рихтер. Епицентърът е с дълбочина 5 км, на 45 км югоизточно от Загреб и на 14 км югозападно от Сисак. Хърватското правителство обяви 2 януари за ден на траур за жертвите на земетресението. Днешното заседание започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите.

Щетите в ПетриняЩетите в Петриня

Спасителните екипи останаха през цялата нощ, за да издирват затрупани хора под руините. 7 са жертвите на земетресението, което удари вчера по обяд с магнитуд от 6, 4 по Рихтер градовете Сисак и Петриня. 12-годишно момиче загина в Петриня, петима души в близкия град Глина, а седмата жертва е била открита сред падналите стени на църква в Зазина. 

Военни също разчистват разрушените градове и помагат за възстановяване на щетите. Половината сгради в Петриня са сринати със земята, каза кметът на града. А останалите сгради трябва да се обследват, преди да бъдат обитавани отново.  Жителите на Петриня са изплашени да се завърнат в домовете си, а и трусовете са продължили през цялата нощ, пише Би Би Си. Някои са спали в колите си или при роднини в други населени места. 200 души са били настанени в помещения на казармата.  

Жена е била извадена жива от развалините на кметството в Петриня във вторник, съобщиха хърватските медии.

Щетите в ПетриняЩетите в Петриня

Хърватският президент и премиер се убедиха сами в мащаба на щетите в Петриня в рамките на два часа след земетресението и бяха единодушни в отговора си, пише кореспондентът на Би Би Си.

Президентът Зоран Миланович сравни сцената с Грозни, столицата на руската република Чечения, която беше до голяма степен унищожена по време на обсада преди 20 години. Премиерът заяви, че е "ясно като ден", че Петриня не е безопасна за обитаване.

Европейският комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Янез Ленарчич ще посети Петриня днес.

Американската геоложка служба пък заяви, че това е най-голямото земетресение в Хърватия от въвеждането в еспоатация на съвременни сеизмични уреди. Земетресение с подобен размер е имало през 1880 г. близо до Загреб. Сеизмолозите са категорични, че се очакват още трусове.  

Щетите в ПетриняЩетите в Петриня

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още