Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Вучич: Сърбия е готова да купи незабавно 10% от всяка АЕЦ в региона

Свят

Вучич: Сърбия е готова да купи незабавно 10% от всяка АЕЦ в региона

Снимка:

Страната няма средства за изграждане на собствена атомна централа

Сърбия е готова да купи незабавно 10% от всяка АЕЦ в региона, обяви в телевизионно интервю сръбският президент Александър Вучич, като предупреди за тежка криза в енергетиката заради цените на енергийните източници. Вучич призна, че Сърбия няма средства за изграждане на атомна централа, но е готова да купи незабавно 10% от всяка АЕЦ в региона, за да повиши енергийната си сигурност.

„Имаше идея Сърбия да купи 5% или 10% от атомна електроцентрала в България, тъй като страната няма 11 или 13 милиарда евро, за да я построи сама“, разкри Вучич. Той посочи, че половината енергия, която отива в Северна Македония, в Прищина, в Албания, идва от българската атомна електроцентрала в Козлодуй.

В близките на Сърбия страни се разработват и други проекти за изграждане на нови атомни мощности - Унгария работи заедно с Русия за разширяване на съществуващата АЕЦ „Пакш“, Румъния планира да обнови и разшири атомната си централа в „Черна вода“ в сътрудничество с Канада, а Словения и Хърватия, които управляват заедно АЕЦ „Кършко“ водят преговори за изграждането на друг реактор.

Според Вучич Сърбия ще се обърне към природен газ и възобновяеми източници, но се опитва да осигури „всякакъв вид“, само за да има достатъчно електроенергия и енергийна сигурност, подчерта президентът.

„Ще има огромни проблеми с енергията. Можете да си представите ситуацията, в която сега се намират близки държави, които внасят 30-40% от електроенергията си... Появиха се някои много умни хора в Европа с т. нар. въглеродни данъци, за да дишаме най-чистия въздух в света, а цената на електроенергията се повиши и няма повече мощности“, коментира Вучич.  


Топ новини

виж още

Актуална тема