Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. За предстоящите евроизбори: Белгия с онлайн гласуване, 16-годишните също ще упражнят правото си на вот

Свят

За предстоящите евроизбори: Белгия с онлайн гласуване, 16-годишните също ще упражнят правото си на вот

За предстоящите евроизбори: Белгия с онлайн гласуване, 16-годишните също ще упражнят правото си на вот - Tribune.bg
Снимка:

На 9 юни ще се проведат във всички страни-членки на ЕС. В Белгия обаче е решено да се гласува онлайн и електронно в избирателна секция, става ясно от официалния сайт за евроизборите verkiezingen.fgov.be, който поддържа и българска версия, пише Апостол Апостолов в своя блог.

158 фламандски общини, всички в региона Брюксел-столица и тези от пограничната немскоезична общност ще гласуват по електронен път, докато всички общини във Валония ще упражнят „хартиен“ вот в избирателна секция.

Всеки може да провери как ще се гласува в неговата община на електронния адрес: Hoe wordt er in mijn gemeente gestemd? | Verkiezingen België 2024 - FOD Binnenlandse Zaken - Directie van de verkiezingen (fgov.be) или да се свърже с избирателната служба в общината. Вече тече и информационна кампания за гласуването с машина на трите официални езика - френски, нидерлански и немски.

Държавата започна вече да изпраща напомняния и покани за европейските избори. В специални поименни брошури, разпратени по пощите се уточнява, че гражданите на ЕС с пребиваване в Белгия имат право да гласуват за кандидат евродепутати, но трябва официално с документ да декларират, че няма да гласуват за евродепутатите от своята страна. Необходимо е да подадат декларация за включване в избирателните списъци. 

Тъй като Белгия в един и същи ден ще проведе избори и за местни органи на властта, чуждите граждани могат да подадат заявление, че желаят да гласуват за Камарата на представителите и на парламентите по общност и регион. Съответната избирателна служба преглежда заявката и решава дали да я одобри или не.  

За първи път лица, навършили 16 години ще имат право да гласуват по тяхно желание на предстоящите евроизбори. Това става възможно след направени законодателни поправки през миналата пролет.  Желаещите трябва да се регистрират в специално създадена онлайн платформа или с формуляр в общината.  По този начин ще бъдат включени в избирателните списъци.   

С поправката в закона, Белгия става четвъртата страна от ЕС (след Малта, Германия и Австрия), която позволява на 16- и 17-годишните да участват в изборите за Европейски парламент. Веднъж регистрирани, младите белгийци са задължени да гласуват.

„Решенията, които се взимат от общинските власти, често се отнасят до въпроси, свързани с младите хора като мобилността и климата. Затова е важно да дадем и тяхната дума по тези въпроси", казва вътрешният министър Анелис Верлинден.

Справка за избирателната активност на страната на предните избори през 2019 година показва, че е регистриран резултат от 88,47%. За сравнение в България избирателната активност е била 32,64%.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати