Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Започнаха изслушвания по делото на Украйна срещу Русия в Хага

Свят

Започнаха изслушвания по делото на Украйна срещу Русия в Хага

Започнаха изслушвания по делото на Украйна срещу Русия в Хага - Tribune.bg
Снимка:

В Международния съд на ООН в Хага започнаха изслушванията по иска на Украйна срещу Русия, заведен през февруари 2022 г. заради нарушаване на Конвенцията за геноцида във връзка с войната в Украйна. Съдебните заседания ще продължат до 27 септември.

Кремъл смята международния трибунал за нелегитимен. Ръководителят на руския Федерален следствен комитет Александър Бастрикин предлага създаването на международен трибунал за Украйна, включващ и "съюзници и съмишленици на Москва".

През март 2022 г. съдът призова Русия да преустанови военната си операция в Украйна и призова двете страни да се въздържат от всякакви действия. През октомври Русия повдигна предварителни възражения срещу юрисдикцията на съда и допустимостта на иска, което доведе до спиране на производството.

Днешните изслушвания са посветени на предварителните възражения, повдигнати от Русия. На 19 февруари ще бъде дадена думата на украинската страна. На 20 септември ще бъдат изслушани другите държави, допуснати от съда до участие в процеса. Сред тях са Австралия, Австрия, Белгия, България, Канада, Хърватия, Чешката република, Дания, Естония, Финландия, Германия, Ирландия, Люксембург, Нидерландия, Словакия, Швеция и Дания.Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати