Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Започват масово тестване за маймунска шарка в Мадрид

Свят

Започват масово тестване за маймунска шарка в Мадрид

Започват масово тестване за маймунска шарка в Мадрид - Tribune.bg
Снимка:

От днес в болниците в Мадрид ще започнат тестове за вируса на маймунска едра шарка, съобщава вестник „Вангуардия“.

Пет болници в здравната система на испанската автономна област Мадрид започват от днес да правят PCR тестове, за да "улеснят диагностицирането и да предприемат мерки за контрол на предаването на вируса във възможно най-кратък срок". Отбелязва се, че получените резултати ще бъдат предадени на Главната дирекция по обществено здраве на страната.

Първият случай на заразяване на човек с маймунска едра шарка е открит през 1970 г. Впоследствие диагнозата е поставяна многократно при хора, но обикновено заразените лица са били в Африка. Според медицинските наблюдения вирусът обикновено се предава от животно на човек.

В последно време са регистрирани десетки случаи на маймунска едра шарка в различни европейски страни, както и в Северна и Южна Америка и Австралия. Въпреки това специалистите не разбират напълно начините на разпространение на инфекцията.

Маймунската едра шарка е рядка вирусна инфекция, която се предава и между хората. Заболяването обикновено протича леко и повечето хора се възстановяват в рамките на няколко седмици, но при някои хора могат да настъпят усложнения. Първоначалните симптоми на маймунската едра шарка включват треска, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, увеличени лимфни възли, втрисане и изтощение. Може да се появи обрив, който често започва от лицето и след това се разпространява по други части на тялото. Обривът се променя и преминава през различни етапи, преди накрая да се образува струпей, който по-късно пада.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети