Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Зеленски към международния форум в Катар: Увеличете добива на природен газ

Свят

Зеленски към международния форум в Катар: Увеличете добива на природен газ

Зеленски към международния форум в Катар: Увеличете добива на природен газ - Tribune.bg
Снимка:

„Хвалбите на Русия заради притежаваните от нея ядрени оръжия подхранва опасна надпревара във въоръжаването.“ Това заяви украинският президент Владимир Зеленски на форум в катарската столица Доха на политически и бизнес лидери в света.

Той призова също Катар да увеличи производството на природен газ, за да противодейства на руските усилия да използва енергията като оръжие.

„Те се хвалят, че могат да унищожат с ядрени оръжия не само определена държава, но и цялата планета“, каза Зеленски във видеообръщение на живо към форума, излъчено на 31-ия ден от руската агресия срещу страната му.

„Когато Украйна се отказа от ядрените си оръжия през 90-те години на миналия век, бяха й дадени „гаранции за сигурност от най-мощните страни в света“, включително Русия, изтъкна той.

„Но тези уверения не се превърнаха в гаранции. И всъщност една от страните, която трябваше да й даде едно от най-големите обещания за сигурност, започна да работи срещу Украйна и това е крайна проява на несправедливост“, добави Зеленски.

Президентът на Украйна също призова Катар, един от трите най-големи производители на природен газ в света, да увеличи производството заради конфликта.

 „Бъдещето на Европа зависи от вашите усилия“, каза той пред публиката, включваща емира на Катар Тамим бин Хамад Ал-Тани.

„Зависи от вашата продукция. Моля ви да увеличите производството на енергия, за да гарантирате, че никоя страна не може да използва енергията като оръжие“, допълни той.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети