Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Зеленски: Москва постави Украйна и Европа „на крачка“ от ядрена катастрофа

Свят

Зеленски: Москва постави Украйна и Европа „на крачка“ от ядрена катастрофа

Зеленски: Москва постави Украйна и Европа на крачка от ядрена катастрофа - Tribune.bg
Снимка:

„Европа беше изправена пред перспективата за радиационно бедствие в четвъртък, когато окупираната от Русия атомна електроцентрала е била изключена от енергийната мрежа на Украйна“, заяви президентът Володомир Зеленски.

Само благодарение на включването на резервно електричество централата в Запорожие работи безопасно, твърди той.

По-рано пожари повредиха въздушните електропроводи, което доведе до откъсване на централата от мрежата. Нараства загрижеността за борбата с огнената стихия в близост до комплекса, който е най-голямата ядрена централа в Европа.

„Ако дизеловите генератори не се бяха включили, ако автоматиката и нашият персонал на централата не бяха реагирали след прекъсването на електрозахранването, сега вече щяхме да бъдем принудени да преодоляваме последиците от радиационната авария“, предупреди президентът Зеленски късно снощи.

Сателитни снимки, направени в сряда, показаха, че в непосредствена близост до ядрения комплекс гори обширен пожар.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини за щетите руския обстрел, а във вечерното си обръщение обвини Москва, че е поставила Украйна и Европа „на крачка“ от ядрена катастрофа.

Местният губернатор, назначен от Русия, Евгений Балицки обвини украинските военни за ударите, като ги обвини, че в резултат на това са причинили прекъсване на електрозахранването в региона.

„Почти всеки ден има нов инцидент в или близо до Запорожската атомна електроцентрала. Не можем да си позволим да губим повече време“, заяви в изявление генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси, предава BBC.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети