Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Зоран Заев с втори мандат

Свят

Зоран Заев с втори мандат

Снимка:

Депутатите в Северна Македония гласуваха второто правителство на премиера Зоран Заев. То бе подкрепено от 62 депутати. 51 бяха „против“.

Това е вторият мандат на Заев като министър-председател. Благодарение на Заев Македония излезе и от международната изолация, посочват местни медии. На 1 август 2017 г. той подписа Договора за добросъседство и приятелство с България, а година по-късно и Преспанския договор с Гърция, който сложи край на продължилия десетилетия спор за името. Добрите отношения със София и Атина дадоха шанс на евроатлантическата интеграция на Република Северна Македония, която от тази година е 30 член на НАТО. Страната получи и покана за преговори за присъединяване с ЕС.

Важно място в програмата на новия кабинет се отделя на икономиката и развитието на транспортната инфраструктура, включително изграждането на Коридор №8 към България.

Правителствената коалиция е сформирана от СДСМ и останалите партии от коалицията „Можем“, ДУИ и ДП, които разполагат с 62 гласа. Броят на министерските постове в новото правителство е намален със седем - до 19 министри и министър-председател.

Ключови министри в новия кабинет са Радмила Шекеринска, която запазва своя пост начело на министерството на отбраната, Буяр Османи ще ръководи дипломацията, а Никола Димитров ще бъде вицепремиер по европейските въпроси. Вътрешното министерство остава в ръцете на Оливер Спасовски, а здравеопазването е поверено на Венко Филипче.

„Властта, славата и радостта от славата и парите не са моят идеал. Моят идеал е да бъда щастлив в страна на щастливи хора. Към това се стремим. Гражданите имат право да мечтаят и ние трябва да сбъднем мечтите им“, каза Заев в речта си като премиер пред парламента, съобщава МИА.

Той подчерта пред депутатите, че сега вече няма отворени етнически проблеми в страната и че всички трябва да работят заедно и еднакво за всички граждани.

Според него идва стабилен политически период и той отправи призив към младите хора да останат у дома, а не да отиват в чужбина.  


Коментари (1)

Ник Честито! Успех!
31.08.2020 09:41 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още