Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. 10 години затвор за ген. Кирчо Киров

Закон и ред

10 години затвор за ген. Кирчо Киров

За втори път бившият шеф на НРС е признат за виновен

На 10 години затвор беше осъден на втора съдебна инстанция в петък ген. Кирчо Киров, бивш директор на Националната разузнавателна служба. Днес Военно-апелативния съд го призна за виновен за присвояване на средства. 

Ген. Киров е обвинен за това, че от 2007 г. до 2011 г., като директор на Националната разузнавателна служба, в съучастие със свой подчинен началник, е присвоил от бюджета на службата валута-евро и щатски долари в особено големи размери.

При първото разглеждане на делото, то стигна до последна инстанция, след като и Военният съд в София, и Военно-апелативният осъдиха Киров на 10 години затвор. Върховният касационен съд обаче върна процеса за ново разглеждане поради процесуални нарушения при оценката на доказателствата, които са рефлектирали върху правото на защита на подсъдимия.

Отново е уважен гражданският иск на Националната разузнавателна служба за присвоената сума от над 4,7 милиона лева с лихва и разноски по делото.
Военните магистрати решиха още, че срокът за лишаване от правото ген. Киров да заема ръководна длъжност трябва да бъде намален от 15 на 13 години.
Присъдата не е окончателна може да бъде обжалвана пред Върховния касационен съд.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още