Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. 16-годишният, готвел нападение в Пловдив, е вербуван от „Ислямска държава“

Закон и ред

16-годишният, готвел нападение в Пловдив, е вербуван от „Ислямска държава“

Използвал е 14,5 кг взривно вещество за направата на бомба – същото вещество е ползвано и при атентата в Сарафово

Детето, което е подготвяло нападение в Пловдив, е вербувано от „Ислямска държава“. Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев, който даде подробности за предотвратения терористичен акт в града под тепетата.

„Става въпрос за дете и жертва, а не за извършител на толкова сериозно престъпление. Става въпрос за лична трагедия, която не се е развила до толкова големи мащаби“, посочи Гешев и подчерта, че е изключително емоционален по този случай.  

Намерени са знаме на „Ислямска държава“, книги, които са достъпни, не са забранени и са с подобна тематика. Детето е вербувано от специалист.

„Това е класически случай на вербуване и радикализиране на непълнолетно дете. Детето е било обект на много месеци обработка от професионалист. Запознали са се в Интернет, поканен е да влезе в един чат на „Ислямска държава“, в канали, показвани са му клипове. Убеден е в някаква степен, че може би трябва да приеме исляма. Описва процедура, която трябва да направи. Според мен тя не покрива изискванията за приемане на друга религия“, обясни зам.-главният прокурор.

Момчето е на 16 години. В сряда е получен и неофициален сигнал, подаден от близките на детето. В рамките на няколко часа е създадена нужната организация.

„Претърсени бяха две помещения, които е ползвало детето. В тези помещения бях намерени множество готови и в процес на изготвяне самоделни взривни устройства, т.нар. тръбна бомба. Това устройство се използва за атентати най-вече в САЩ. Открито е и взривно устройство в процес на изготвяне с множество пирони. Веществото, което е използвано, е тежало 14,5 кг. То е използвано и в някои атентати в Белгия и Франция. Използвано е и при атентата в Сарафово, но количеството на веществото там е било около 2 кг.“, посочи Гешев.

Той категорично посочи, че това е радикализация на едно изключително интелигентно дете от добро семейство, което е учило в елитно училище в Пловдив.

„Детето твърди, че е направил нещата за 7-8 дни, а това е много сложна работа. Веществата са общодостъпни. Намерени са много формули и схеми за синтезиране на взривни вещества“, посочи Гешев и подчерта, че родителите му са съдействали напълно на службите.

Съдът е решил да се наложи мярка под надзор на педагогическа стая. Към момента детето е при родителите си. Зам.-главният прокурор посочи, че на детето трябва да му се окаже помощ от специалисти в изолирана среда. Затова и прокуратурата е протестирала наложената мярка на по-горна инстанция.

„Преценихме, че обществото трябва да знае, че проблеми, за които смятахме, че са латентни, вече са в България“, посочи Гешев. Той подчерта, че подобни проблеми касаят всички и на тях трябва да противодейства цялото общество.

 

 

 

 

 

 

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати