Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. 16-годишният, готвел нападение в Пловдив, е вербуван от „Ислямска държава“

Закон и ред

16-годишният, готвел нападение в Пловдив, е вербуван от „Ислямска държава“

Използвал е 14,5 кг взривно вещество за направата на бомба – същото вещество е ползвано и при атентата в Сарафово

Детето, което е подготвяло нападение в Пловдив, е вербувано от „Ислямска държава“. Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев, който даде подробности за предотвратения терористичен акт в града под тепетата.

„Става въпрос за дете и жертва, а не за извършител на толкова сериозно престъпление. Става въпрос за лична трагедия, която не се е развила до толкова големи мащаби“, посочи Гешев и подчерта, че е изключително емоционален по този случай.  

Намерени са знаме на „Ислямска държава“, книги, които са достъпни, не са забранени и са с подобна тематика. Детето е вербувано от специалист.

„Това е класически случай на вербуване и радикализиране на непълнолетно дете. Детето е било обект на много месеци обработка от професионалист. Запознали са се в Интернет, поканен е да влезе в един чат на „Ислямска държава“, в канали, показвани са му клипове. Убеден е в някаква степен, че може би трябва да приеме исляма. Описва процедура, която трябва да направи. Според мен тя не покрива изискванията за приемане на друга религия“, обясни зам.-главният прокурор.

Момчето е на 16 години. В сряда е получен и неофициален сигнал, подаден от близките на детето. В рамките на няколко часа е създадена нужната организация.

„Претърсени бяха две помещения, които е ползвало детето. В тези помещения бях намерени множество готови и в процес на изготвяне самоделни взривни устройства, т.нар. тръбна бомба. Това устройство се използва за атентати най-вече в САЩ. Открито е и взривно устройство в процес на изготвяне с множество пирони. Веществото, което е използвано, е тежало 14,5 кг. То е използвано и в някои атентати в Белгия и Франция. Използвано е и при атентата в Сарафово, но количеството на веществото там е било около 2 кг.“, посочи Гешев.

Той категорично посочи, че това е радикализация на едно изключително интелигентно дете от добро семейство, което е учило в елитно училище в Пловдив.

„Детето твърди, че е направил нещата за 7-8 дни, а това е много сложна работа. Веществата са общодостъпни. Намерени са много формули и схеми за синтезиране на взривни вещества“, посочи Гешев и подчерта, че родителите му са съдействали напълно на службите.

Съдът е решил да се наложи мярка под надзор на педагогическа стая. Към момента детето е при родителите си. Зам.-главният прокурор посочи, че на детето трябва да му се окаже помощ от специалисти в изолирана среда. Затова и прокуратурата е протестирала наложената мярка на по-горна инстанция.

„Преценихме, че обществото трябва да знае, че проблеми, за които смятахме, че са латентни, вече са в България“, посочи Гешев. Той подчерта, че подобни проблеми касаят всички и на тях трябва да противодейства цялото общество.  

 

 

 

 

 

 

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още