Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. 200 000 българи получили фалшиви призовки от европейската полиция и МВР

Закон и ред

200 000 българи получили фалшиви призовки от европейската полиция и МВР

200 000 българи получили фалшиви призовки от европейската полиция и МВР - Tribune.bg
Снимка:

Близо 200 000 български граждани са получили фалшиви писма и призовки, уж от името на европейската полиция и родното МВР, съобщи БТВ.

В един от случаите потърпевша жена получава серия от мейли, като се започва с призовка за съд. В мейла потребителят е уведомяван, че е наблюдаван и е констатирано, че той е гледал видеа със сексуална експлоатация на деца. Той трябва да заплати определена сума в рамките на 72 часа, ако не иска да влезе в затвора, тъй като срещу него е започнато разследване. Сумата, която е поискана, е 2700 евро.

„Първият е получен в 13 часа, а вторият в 10 часа на следващия ден. И след още няколко дена получавам даже и трети от същият имейл. Аз доста на бързо ги прочетох нещата, даже може би чак на другия ден седнах така хубаво да ги прочета. Почнах да звъня да питам дали наистина е възможно да получавам призовка по имейл“, споделя жената. Въпреки достоверната визия на имейлите, тя се усъмнява в призовката.

„Всичко е написано на български език, а именно само имената са написани на латиница в прикрепения файл", изненадана е потърпевшата.

Използват се и имена на известни полицаи – в случая на директора на ГД „Национална полиция“, с което вероятно се цели всяването на страх у получателите на тези мейли.

„Преди около година започнаха подобни имейли и те основно претендират да са изпратени от българската полиция. Някои от имейлите използват думата „конвокация“, която не е българска дума, обяснява Владимир Димитров, директор на отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП. Той уточни, че полицията у нас не изпраща призовки по имейл. Това се случва чрез униформен служител. А залавянето на извършителите е почти невъзможно, заради доброто им прикриване в интернет пространството.

„Имаме индикация, че извършителите са френско говорящи граждани от северноафрикански държави“, обяснява Димитров. Той предупреждава, че много често жертвата следва да изпрати парите в северноафрикански държави като Мали, Кодивоар, Мавритания.

"Имаме и случаи, при които се приканват български жертви да изпратят пари на банкови сметки в Португалия, Швейцария, Великобритания, Полша, Турция. Предвиденото наказание за компютърна измама е от един до шест години затвор, но практиката на отдел „Киберпрестъпност“ показва, че измамниците се измъкват само с условни присъди, глоба или пробация", изтъква Димитров. Той уточнява, че схемата за изнудване е използвана не само на територията на България, а и в други страни.

„На 10 февруари подобно съобщение е използвано срещу потребителите на френски електронни пощи, а на 23 февруари има подобно съобщение, което атакува малтийските потребители. Потребителите използват Фейсбук и Инстаграм - те имат едно усещане за сигурност, което е много илюзорно, много измамно. И когато някой успее да открадне паролите или ги е намерил, то тогава той получава достъп до истинското им съдържание, до истинските им снимки и след това могат да станат обект на изнудване. В тъмния интернет има търговия с имейли и има списъци, които са различни, изтекли от сайтове за запознанства, от сайтове за възрастни“, отбелязва и Ясен Танев, експерт по киберсигурност.

Едно от най-стряскащите елементи в тези измамни имейли е логото на Европол. От централата в Хага обясняват, че никога не се свързват директно с гражданите.

„Не изпращаме имейли, не изпращаме писма, не се обаждаме по телефона при всички положения няма да пратим глоба по пощата. Европол работи директно с правоохранителните органи и поради тази причина служител на Европол никога не би се свързал директно с гражданин. Известно ни е, че за съжаление от известно време има такива измами и престъпници, които се представят за служители на Европол“, коментира и Ина Михайлова от Европол.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети