Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. 3560 катастрофи дотук за 2019 година

Закон и ред

3560 катастрофи дотук за 2019 година

Снимка:

Броят на загиналите не намалява

По-малко катастрофи, но повече загинали през първата половина на годината, отчитат от Агенцията за безопасност на движението по пътищата. През 2019г. у нас те са с 200 по-малко от 2018г. Най-много катастрофи са регистрирани в София/370/, Пловдив/371/ и Варна/331/. Отново в тези три града е най-голям и броят на загиналите при пътно-транспортни произшествия/ПТП/: София – 30, Пловдив – 27, Варна – 25 души.

„Въпреки по-малкото катастрофи, загиналите са с един повече 318 спрямо 317 през миналата година“, отбеляза пред БТВ Малина Крумова, председател на Държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата“.

Най-честите нарушения на шофьорите на пътя са несъобразена скорост, неправилни маневри и отнемане на предимство. Над 750 шофьори са самокатастрофирали като се увеличават и случаите на невнимание поради употреба на мобилен телефон.

„Факторите за самокатастрофа и ПТП с друг автомобил са комплексни. 3749 катастрофи са станали през 2018г., докато през тази – те са 3564“, посочи Крумова. Тя се присъедини към оценката на експертите, че макар и наглед безобидно, използването на мобилните телефони зад волана е изключително опасно.

Състезателят Димитър Илиев разясни, че има три вида разсейване зад волана-ментално, зрително или ръчно.

„Телефонът е изключително опасен, защото включва и трите. Въпрос на отговорност и личен избор, когато човек има уважително отношение, той няма да си позволи да пише съобщение“, коментира автомобилният състезател.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив