Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Адвокатът на ученика от Пловдив: Не е имал намерение да убива

Закон и ред

Адвокатът на ученика от Пловдив: Не е имал намерение да убива

Снимка:

Не е бил обучаван за терорист, водил е само кореспонденция в Интернет

16-годишното момче от Пловдив, което е било вербувано от „Ислямска държава“, не е имало намерение да убива хора. Това заяви неговият адвокат Емил Велинов пред bTV. По думите му детето е много грижовно и не може да се твърди, че е искало да нарани някого.

„Говорил съм  с психолога му. Самият той твърди, че в неговата глава не е имало такава мисъл“, заявява адвокатът.

По повод на откритите устройства и вещества за направата на бомби, адвокатът обяснява, че те са били на мястото повече от месец.

„Ако това дете е искало да ги ползва за нещо през това време - щеше. Бил е подведен от човека, с който е разговарял, от чисто любопитство“, заявява Велинов.

„Детето не е обучавано за терорист. Това е силно казано. То само е кореспондирало с този човек. От любопитство се е интересувало от взривни устройства. За всяко дете, когато нещо е забранено, е по-любопитно към него“, коментира адвокатът и посочва, че откритите устройства не е можело да се взривят, тъй като не са били дооборудвани.

„Попаднал е под влиянието на човек, който се представя за член на ИДИЛ. Възможно е 16-годишно момче да попадне под чуждо влияние. Момчетата на тази възраст още не са изградени като характери.  Те са по-лекомислени. Имат склонност да слушат по-възрастните. Освен това са любопитни”, смята адвокатът.

Детето е от добро семейство, с три деца, и е добър ученик. Родителите му са тези, които разбират какво се случва и подават сигнал. По думите му те са подали сигнала преди месец.

„Нищо по-различно от обикновено българско семейство. Известно време е бил с по-малко контрол заради проблеми с друго от децата им и не са му обръщали внимание”, разкри Велинов.

Наказанието, което предвижда Наказателният кодекс, е от 2 до 8 години лишаване от свобода. В момента наложената мярка на детето е да е под наблюдение на „Детска педагогическа стая“. Прокуратурата обаче искат по-сериозна мярка за неотклонение.  Момчето в момента е при семейството си и според адвоката му не трябва да бъде отделян в специализирано заведение.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив