Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Акция в Черно море: Граничари спасиха 38 бежанци, сред които и бебе, пътуващи с лодка (СНИМКИ)

Закон и ред

Акция в Черно море: Граничари спасиха 38 бежанци, сред които и бебе, пътуващи с лодка (СНИМКИ)

Гранична полиция с акция в Черно море. 38 души, сред които 22-ма мъже, 8 жени и 8 деца, от които едно е бебе, представящи се за сирийци и афганистанци са били безопасно доведени до българския бряг в Каварна. Акцията е проведена рано тази сутрин, съобщиха от МВР.

В 6:25 часа чрез Информационната система за наблюдение „Синя граница“ е забелязан обект в района източно от нос Шабла, движещ се в посока към границата с Румъния. Операторите са направили опит да се свържат с плавателния съд, но отговор не е получен, съобщиха граничните власти.

Незабавно натам е насочен гранично-полицейски кораб и е изпратен ГКН от ГПУ-Каварна по брега за наблюдение. В 10 часа гранично-полицейският кораб е достигнал до лодката и там са установени 38 чужди граждани, представящи се за сирийци и афганистанци. Поради лошите метеорологични условия /силно вълнение/ и невъзможност за прехвърляне на хората от лодката на граничния кораб, граничарите са останали на борда, за да осигурят безопасността на мигрантите по време на прехода до пристанище Каварна.

По време на операцията е поддържана комуникация с Румънската брегова охрана във връзка с провежданата в момента Многоцелева морска операция „Черно море 2022“ в румънски и български води, координирана от Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс, уточниха още от МВР.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети