Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Армията няма да участва в полицейски операции

Закон и ред

Армията няма да участва в полицейски операции

Снимка:

Задълженията на въоръжените сили по Закона за тероризма и опазването на държавната граница остават

Народното събрание окончателно прие промените в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Въпреки че промените са внесени от Министерски съвет, депутатите отхвърлиха възможността въоръжените сили на страната да участват в операции „при заплаха и висока степен на опасност за населението“.

„Армията няма да участва в полицейски операции. Текстът не беше добре формулиран, нямаше необходимата конкретност и създаваше двусмислие. Точно поради тази причина този текст не беше приет в комисията и армията няма да участва, въоръжените сили по-точно, в такива операции, които би трябвало да са отговорност на МВР, по-специално на Жандармерията“, коментира ген. Константин Попов, председател на парламентарната комисия по отбрана. Той отрече да има разнобой между правителство и парламент по този въпрос.

„Имаме разделение на властите. Министерският съвет не може да ни диктува това, което се случва в Народното събрание. Когато не е ясна идеята, не следва да се приемат такива текстове“, категоричен е ген. Константин Попов. Той уточни, че задълженията на армията по Закона за тероризма и за опазване на държавната ни граница остават.

С промените в Закона за отбраната и въоръжените сили се дава алтернативна възможност за хранене на състава при обжалването на обществените поръчки с тази цел. До октомври ще стане ясно кога трябва да бъде сформирано Съвместното командване на специалните операции, допълни и ген. Андрей Боцев, началник на отбраната.

„Това командване съвместно го направихме, за да уеднаквим командната структура във всички натовски държави. То ще ръководи специални операции“, обясни ген. Боцев. Във връзка с участието на въоръжените сили в мероприятия на държавните органи, ген. Боцев посочи, че напълно подкрепя решението на парламента. „В комисията напълно изяснихме тези въпроси, че не е моментът сега да се внася това, докато не се изчистят текстовете“, допълни началникът на отбраната.

 

Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив