Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Арнаудова: Съкратено производство само след позиция на прокурора

Закон и ред

Арнаудова: Съкратено производство само след позиция на прокурора

Арнаудова: Съкратено производство само след позиция на прокурора - Tribune.bg
Снимка:

Максималната присъда на Марин Трифонов ще бъде 30 години затвор

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова предлага съкратеното съдебно следствие да бъде възможно, след като се вземе позиция от прокуратурата. В момента законът е предвидил всяко лице, предадено на съд с внесен обвинителен акт, ако прецени, би могло да направи самопризнания, и да признае всички факти, описани в обстоятелствената част на обвинителния акт, и да се съгласи. И да не се събират обстоятелства за тези доказателства, обясни Арнаудова пред bTV.

Съдът е длъжен да проведе съкратено съдебно следствие и след като определи наказанието, задължително по силата на наказателния кодекс трябва да го намали с 1/3. Съдът отправя запитване какво е становището на прокурора, но в становището на прокурора, той каквото и да заяви няма каквото и да е правно значение, каза Арнаудова.

Тя даде за пример случая с Мартин Трифонов, който призна за жестокото убийство и изнасилване на 7-годишното дете от Сотиря.

„Няма да получи наказанието доживотен затвор, защото в наказателния кодекс е посочено, че дори това да е най-справедливото наказание, съдът е длъжен да го замени с наказание лишаване от свобода от 20 до 30 години. Тоест максимумът който би получил Мартин е 30 години. И в конкретния случай, за който напоследък всички говорим, може би шансът на едно справедливо наказание, което би наложил съдът е във възможността прокурорът да изразява позиция“, коментира Арнаудова.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати