Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Атанаска Дишева: Редно е ВСС да определи за и. д. друг прокурор, различен от заместниците на Гешев

Закон и ред

Атанаска Дишева: Редно е ВСС да определи за и. д. друг прокурор, различен от заместниците на Гешев

Атанаска Дишева: Редно е ВСС да определи за и. д. друг прокурор, различен от заместниците на Гешев - Tribune.bg
Снимка:

„С подписания от президента указ завършва процедурата по освобождаване на Иван Гешев. ВСС трябва да определи изпълняващ длъжността главен прокурор, такъв трябва да е прокурор“, каза пред БНТ Атанаска Дишева, член на ВСС от съдийската квота. Тя е гласувала за предсрочно освобождаване на главния прокурор и поддържа тезата, че процедурата е била в съответствие със закона.

На Видовден: Иван Гешев вече не е главен прокурор, Румен Радев подписа указа за освобождаването му

„Когато става въпрос за избор на главен прокурор, т.е. за титуляр на длъжността, той може да не е действащ прокурор, имали сме такива случаи, само че изпълняващ длъжността не може да бъде различен от действащ прокурор, аз лично смятам, че трябва да бъде прокурор от ВКП. Считам, че е редно ВСС да определи за изпълняващ длъжността друг прокурор, различен от неговите (на Иван Гешев) заместници“, заяви Атанаска Дишева.

ВСС освободи Иван Гешев като главен прокурор

Тя изрази съмнение, че ще се яви доброволец, който да застане на този пост заради начина, по който е структурирана прокуратурата и с оглед огромното влияние на Гешев сред прокурорите. Не може този пост да остане вакантен, очаква се вероятно нов сблъсък във ВСС.

Съдия Дишева се спря и на процедурата за отстраняване на главния прокурор, като беше категорична, че решението не е било взето бързо.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати