Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Бандата лихвари: 5-ма с обвинения, десетки свидетели за зверствата им

Закон и ред

Бандата лихвари: 5-ма с обвинения, десетки свидетели за зверствата им

Снимка:

Обвинени са петима души от столичната банда, която се е занимавала с лихварство, изнудване, наркотици, измами, набиране на жени за проституция.

Над 40 души са разпитани в качеството им свидетели. Голяма част от свидетелите са дали показания трудно, заради страх. Престъпната група била добре позната с криминалните си методи. Бандата била формирана през 2014 година, обясни прокурор Валентина Маджарова по време на пресконференция.

Прокуратурата и ГДБОП апелираха към пострадалите от дейността на групата да дадат информация и да помогнат на разследването.

Задържаните имат богато криминално досие. Освен регистрации, те имат и присъди за престъпления срещу личността, кражби, телесни повреди, измами.

В момента са с прокурорска мярка „задържане под стража“ за 72 часа. Днес държавното обвинение ще поиска от съда да останат в ареста за постоянно.

За престъпленията, в които са обвинени, ги грози затвор от 3 до 10 години.

В хода на действията по разследването са извършени 57 претърсвания на жилища и автомобили, както и лични обиски, след разрешение на Специализирания наказателен съд. Намерени и иззети са били документи и компютри с информация, доказваща престъпната дейност на групата, хладни оръжия, патрони, пари, наркотици. Иззети са и три автомобила, ползвани от участниците в групата, сред които Порше Панамера.

Шефът на ГДБОП Любомир Янев благодари за взаимодействието със специализираната прокуратура, главния секретар на МВР и главния прокурор Иван Гешев.

Данните за дейността на тази престъпна група са постъпили в началото на тази година.

Наркотиците са от всякакъв вид - кокаин, марихуана, амфетамини, за хероин нямаме данни да са разпространявали. Единият от участниците е участник в дейността по наркоразпространението, останалите са лица, които са принуждавали лица-длъжници да извършват нещо против волята на потърпевшите. Жертвите са много, те тепърва се установяват, има много, които на този етап отказват да дават показания, обясни Янев.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още