Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. БДЖ ще сезира прокуратурата за опит за измама при разпореждане с „апетитни” имоти

Закон и ред

БДЖ ще сезира прокуратурата за опит за измама при разпореждане с „апетитни” имоти

БДЖ ще сезира прокуратурата за опит за измама при разпореждане с апетитни имоти - Tribune.bg
Снимка:

Теренът се намира в района на Централна гара София

БДЖ ще сезира прокуратурата за опит за измама при разпореждане с имоти на дружеството "БДЖ-Трансимпекс" АД, съобщават от Министерството на транспорта. Оттам уточняват, че дружеството е контролирано през годините от Васил Божков, а от началото на януари 2022 г. собственик на 65% от капитала е „Капитол Билд 2“, което е съсобственост на Илиан Филипов.

От 2006 г. насам поради действия и бездействия на тогавашните управляващи "Холдинг БДЖ" изцяло губи контрол върху управлението на "БДЖ-Трансимпекс", посочват от Министерството на транспорта.

Опитите да се прехвърлят имотите в ущърб на „БДЖ-Трансимпекс“ АД, започват от февруари 2022 г. Единият от собствениците на транспортната фирма ПИМК, в качеството си на член на съвета на директорите на дружеството, в което БДЖ има 35%, е гласувал, заедно с другите двама членове, за прехвърлянето на терен с размер 49 декара към трето дружество.

Съветът на директорите на „БДЖ-Трансимпекс“ АД е приел като цена за апорта "пазарна" оценка от 60 евро за квадратен метър, като в действителност цените на терените в района са не по-ниски от 350-400 евро. БДЖ ще заведе жалба и срещу оценителите.

Теренът се намира в района на Централна гара София и е представлявал непарична вноска на БДЖ при учредяването на съвместното дружество с „Трансимпекс“ АД през 2004 г.

Имало е искане и да бъдат изкупени акциите на БДЖ по номинал, като този процес е спрян след намесата на министър Николай Събев.

„И аз излизам на протест - срещу зверското оплячкосване на държавата. Надявам се прокуратурата да е съюзник”, написа в профила си във Фейсбук министърът.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати