Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. БИПИ: 72% от санкциите за Covid мерките са отменени

Закон и ред

БИПИ: 72% от санкциите за Covid мерките са отменени

Снимка:

72% от делата за неспазване на противоепидемичните мерки завършват с отмяна на наложените глоби, съобщи Българския институт за правни инициативи /БИПИ/. Той се позовава на свой анализ на съдебната практика у нас, който използва данни от 300 съдебни производства, приключили на ниво районен съд.

„Това означава, че контролните органи, които следяха за спазване на противоепидемичните мерки, не са си свършили добре работата и съдът е видял пропуски“, смята Галина Гиргинова, автор на проучването. По думите й контролните органи често не успяват да докажат нарушението или да опишат добре фактическата обстановка в издадените от тях актове. Стига се до това, че често съдът отменя глобата, защото определя нарушението като маловажен случай.

Анализът потвърждава проактивната позиция на прокуратурата относно нарушаването на задължителната 14-дневна карантина. От проучени 400 наказателни дела, 381 приключват с осъдителна присъда. Най-често налаганите наказания са „пробация“ или условна присъда, а едва седем от делата са завършили с наказание „лишаване от свобода“ за подсъдимия.

Институтът проучва и действията на прокуратурата в условия на извънредно положение и извънредна епидемична обстановка. Според анализа на данните във всички свои публични изяви главният прокурор Иван Гешев е демонстрирал ангажираност, но не достатъчна активност по сигналите, свързани с незаконно и нецелесъобразно разходване на средства в сферата на здравеопазването.

„Всички знаем, че доста голям ресурс се хвърли за управление на пандемията. Такъв ангажимент не беше добре артикулиран“, отбелязва Гиргинова. Авторката на проучването дава за пример делата срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова и председателя на сдружение „Боец“ Георги Георгиев, повдигнати по текста от Наказателния кодекс, отнасящ се до всяване на паника.

„И двете дела буквално катастрофираха в съда. Мотивите на съда бяха категорични, че прокуратурата не би следвало да преследва хора, които сигнализират за проблеми и несправяне на властите по време на пандемията“, коментира Гиргинова.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема