Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Бисер Лазов: Цветан Василев превеждаше месечно по 25 000 лева на Иван Костов

Закон и ред

Бисер Лазов: Цветан Василев превеждаше месечно по 25 000 лева на Иван Костов

Снимка:

Хората работеха много изплашени, разказа основният свидетел по делото „КТБ“

Цветан Василев ми разпореди да намеря начин и да превеждам по 25 000 лева всеки месец на фирма на Иван Костов. Това каза пред Специализирания съд основният свидетел по делото „КТБ“ Бисер Лазов.

Той пожела да разкаже цялата история на неговата съвместна работа и приятелство с Цветан Василев. Започна от далечната 1994 година, когато започнал работа в ЦКБ. Там срещнал Цветан Василев. Първоначално Цветанов ръководел фирмата „Фина С“, впоследствие започнал работа в Централна кооперативна банка. По това време управител на фирмата фиктивно се водел друг човек, но всъщност отново Василев взимал всички решения. В ЦКБ той извършвал доста операции, свързани с тази фирма, коментира Лазов. Така на един обяд Цветан Василев поканил Бисер Лазов да стане част от неговата фирма.

"Направи ми впечатление, че всички слушаха Цветан Василев и се държаха с него като човек, който само той взима важните решения", каза свидетелят пред съда. "Фирмата имаше само един шеф и това беше Цветан Василев. Той харесваше да има само един началник и казваше, че не му допадат тромави структури", заяви разпитваният.

"Направи ми впечатление, че хората работеха много изплашени, особено при инспекции. Работеше се с огромни суми, ставаше дума за милиони левове. Задачите трябваше да се спазват без възражения. Аз си позволявах да му казвам какво мисля, имах го за приятел", сподели Лазов пред съда.

В съдебна зала свидетелят разказа, че като изпълнителен директор на малката тогава КТБ, Цветан Василев имал инспекция. Отначало той бил притеснен, но после направил дарение към фондация „Демокрация“, приближена до тогавашния премиер Иван Костов, и всичко минало гладко. "Той винаги искаше да има лоби. Смяташе, че банка не може да оцелее без солидно лоби в държавата. Знам, че се е срещал най-редовно с Иван Костов. По-късно ми възложи и аз да се видя с него. Той се беше договорил месечно да се дават по 25 000 лева на Костов. Аз трябваше да направя така, че тези пари да ги вкарам под някаква законна форма", каза пред съдиите Лазов.

Впоследствие била създадена новата банка КТБ, като много от хората в нея били същите от предните банки.

"Това е само началото. Предстоят много интересни неща по това дело, ако той разкаже всичко, което е разказал пред разследващите органи. Следете го", каза зам.-главният прокурор Иван Гешев.
„90% от истината кой открадна тези 7 млрд. лева от българските граждани, които бяха вложители в КТБ, къде отидоха парите, защо се случи всичко това, кои са отговорните лица, може да бъде разбрана от показанията на свидетеля“, допълни той.

На въпрос как му звучи казаното от основния свидетел и дали не става въпрос за изграждане на схема преди фалита на банката, той отговори: „Звучи ми категорично, че това е така“.

Автор: Андреа Драганова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив