Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Бивш лесничей ще съди МВР: Те си постигнаха целта. В Момчилград и по селата се говореше, че съм арестуван

Закон и ред

Бивш лесничей ще съди МВР: Те си постигнаха целта. В Момчилград и по селата се говореше, че съм арестуван

Бивш лесничей ще съди МВР: Те си постигнаха целта. В Момчилград и по селата се говореше, че съм арестуван - Tribune.bg
Снимка:

Вече са прекратени 3 от 10 досъдебни производства в Кърджали, свързани с изборите миналия юли

„Ще предявя съдебен иск срещу МВР за нанесени морални щети. Обмислям обезщетението да бъде поне 5000 лева, които ще даря на детска градина или социален дом, ако спечеля делото“.

Това заяви бившият старши лесничей Шукри Вели, който беше един от тримата задържани активисти на ГЕРБ при полицейска акция за пресичане на купуването на гласове, пише „24 часа“.

Случката е по време на предизборната кампания за 46-ото народно събрание през юли 2021 г.

Шукри Вели, Хюсеин Садък и Митко Хатибов попаднаха в ареста на РПУ в Момчилград и Кирково по текст от Закона за МВР, според който полицаите могат да задържат до 24 часа. И тримата заведоха дела, които спечелиха в административния съд в Кърджали. Според магистратите арестите са били неправилни. Решенията и по трите случая са окончателни и не могат да бъдат обжалвани.

„Задържаха ме на 7 юли. Към 18 часа полицаи дойдоха у дома ми и казаха, че трябва да отида с тях в РПУ в Момчилград. Облякох се и тръгнах”, разказа Шукри Вели. Според него там е прекарал 2 часа в една стая със полицейски служител и през цялото време са си говорили общи приказки.

Към 20 часа Шукри попитал защо са го извикали все пак, а събеседникът му казал, че ще отиде да попита началника.

„След 15 минути дойдоха двамата и ми казаха да сляза в стаята на дежурния. Там заявиха, че от 20 часа съм задържан и ми връчиха заповед”, спомня си Шукри. Обяснили му, че мотивите за задържане са упражняване на натиск върху подчинените му служители да гласуват по указан от него начин.

„Попитах какъв натиск мога да оказвам, при положение че месец по-рано бях уволнен от горското. Когато ме отведоха за медицински преглед в Кърджали, се оказа, че съм вдигнал кръвно налягане до 190, а кръвната ми захар е 19. Лекарят каза, че няма как да ме оставят в ареста с тези показатели”, разказа Шукри Вели. Той е отведен обратно в РПУ на Момчилград, където останал 15-20 минути в ареста, докато оформят документите, и към полунощ бил освободен.

„Почувствах се унизен, и то не само заради часовете, прекарани в полицията. Те си постигнаха целта. Още на следващия ден в Момчилград и по селата се говореше, че Шукри е арестуван, че ще влезе в затвора...”, каза бившият лесничей.

„В кампанията за 46-о народно събрание тези масови арести, подписване на протоколи, посочване с пръст, задържанията уплашиха много хора. В малките населени места да те прекарат от единия край на селото до другия с белезници, появяването на патрулка пред дома ти, обиските респектират и хората започват да се съмняват. Всичко това си свърши работата и министър Рашков каза от трибуната: „200 000 гласа от ГЕРБ бяха откраднати”, коментира случаите областният координатор на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева. Според нея поставената задача на вътрешния министър Рашков била изпълнена в политически план.

„Сега вече нещата излизат наяве и става ясно, че всичко е било преднамерено, а нашите хора са станали жертва на обмислен сценарий”, каза още Караянчева.

Според нея недопустимо е полицията да задържи някого, защото в автомобила си има рекламни и агитационни материали, които са позволени от Закона за политическите партии при кампания.

„Работя с тези хора вече 15 години и гарантирам, че те са честни и почтени. Окончателното решение на административния съд показа, че аз съм била права”, убедена е Караянчева.

Въпреки съдебните решения, че тримата са задържани неправомерно от полицията, досъдебните производства продължават.

„Осем месеца не ни бяха търсили, но преди седмица ни извикаха отново. Аз обаче съм сигурен, че досъдебното производство ще бъде прекратено”, категоричен е Шукри Вели.

10 досъдебни производства, свързани с изборите, има образувани през юли според справка от прокуратурата. 3 от тях вече са прекратени, а причината за това е, че не са установени данни за извършено престъпление. По останалите 7 работата продължава.

22 преписки са образувани по сигнали, свързани с изборни нарушения за същия период, но по тях са постановени откази - в хода на проверката е установено, че не представляват престъпление.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати