Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Бившият главсек на МВР Калин Георгиев: Абсурдно и някой от ръководните органи да е издал заповед да бъдат бити протестиращи

Закон и ред

Бившият главсек на МВР Калин Георгиев: Абсурдно и някой от ръководните органи да е издал заповед да бъдат бити протестиращи

Снимка:

„Това, което се вижда зад колоните на Министерски съвет, е страшно. Но все пак монетата има три страни – ези, тура и едно цилиндърче, която е обективната страна. Едните са жертвите, другите са извършителите. Нещата са доста по-сериозни, когато полицаят сгреши, защото вече е късно.“ Това споделипред Нова телевизия бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев във връзка с полицейското насилие над протестиращи миналото лято.

По думите на Георгиев е "абсурдно" някой от ръководните органи в МВР да е издал заповед да бъдат бити протестиращи. Най-вероятно става въпрос за професионална неподготвеност и срив в съзнанието на тези момчета и момичета, предпололи той.

Смята, че за да се променят нещата в системата на МВР е необходима много сериозна реформа, политически консенсус и надпартийно мислене.

По темата със събитията в Афганистан и бежанската криза Калин Георгиев посочи, че афганистанците са много различни.

,,Те са много различни, не казвам добри или лоши, а различни като култура, като начин на живот. Афганистан е много особен конгломерат от различни етноси, езици и племена, това не е цялостна държава. Освен това там воюват от около 500 години'', коментира бившият главен секретар.

Всички мерки, които бяха могли да бъдат взети, вече се вземат, но останах с впечатлението, че се готвим за война, защото се говори за военни, за единици техники по границата. Оградата не може да спре бежанците. Бежанска криза се спира с преговори, дипломация и пари, а не с военни.  Но като гледам дивотията в страната, всичко се използва с политически цели, допълни още той.

,,Никога не съм се занимавал с политика. Политиката винаги ме е отвръщавала. Имах комфорта да работя самостоятелно и сам да си взимам решенията'', подчерта в заключение Георгиев.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още