Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Данаил Кирилов към Лозан Панов: Командировани ли са съдии от ССБ в търговските колегии на съдилища?

Закон и ред

Данаил Кирилов към Лозан Панов: Командировани ли са съдии от ССБ в търговските колегии на съдилища?

Снимка:

Пленумът на ВСС прие доклада за дейността на Висшия съдебен съвет за 2019 г.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов попита дали председателят на ВКС Лозан Панов е командировал преимуществено членове на Съюза на съдиите в България /ССБ/ в търговските колегии на големи съдилища. Това стана по време на обсъждането на годишния доклад на Върховния касационен съд /ВКС/ на заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет /ВСС/, съобщи „Монитор“.

„С оглед предстоящия дебат в Народното събрание, искам г-н Панов да е подготвен, затова ще попитам - колко съдии са били командировани през 2019 г. по всички способи, колко от тези съдии са членове на ССБ, за да мога да преценя, вярно или невярно е твърдението, че в някои търговски колегии, например, в СГС, САС и ВКС са предпочитани магистрати, членове на тази съсловна организация. Тези факти не са известни за мен, тъй като измененията в Закона за съдебната власт са налице и такова членство вече не се декларира от магистратите. Тези данни са на разположение при вас. Това е важно, за да се прецени дейността на председателя на ВКС в двете му качества – и като председател на ВКС, и като председател на Съдийската колегия на ВСС. Моля, за съдействие от администрацията на ВСС за тези данни, като моля това да се случи преди внасянето на доклада на председателя на ВКС в Народното събрание и неговите комисии“, настоя правосъдният министър Данаил Кирилов.

Вечната поддръжничка на Панов Атанаска Дишева опонира, че изискването на подобна информация било „дискриминация“.

„А не е ли дискриминация да се командироват само съдии от тази организация?“, възмути се Даниела Марчева, след което казусът остана отворен.

Пленумът на ВСС изслуша председателя на Върховния административен съд – Георги Чолаков, председателя на Върховния касационен съд – Лозан Панов, главния инспектор на ИВСС - Теодора Точкова и главния прокурор на Република България - Иван Гешев, и прие годишните доклади на органите на съдебната власт, както и доклад за дейността на Висшия съдебен съвет за 2019 г.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още