Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Данаил Кирилов няма да номинира следващ главен прокурор

Закон и ред

Данаил Кирилов няма да номинира следващ главен прокурор

Данаил Кирилов няма да номинира следващ главен прокурор - Tribune.bg
Снимка:

Редно е номинацията да дойде от Висшия съдебен съвет, смята правосъдният министър

Правосъдният министър Данаил Кирилов няма да се възползва от правото си да номинира следващ главен прокурор. „В този момент смятам, че министърът на правосъдието би следвало да се въздържи от такава номинация. Номинациите би следвало да бъдат изцяло от Висшия съдебен съвет“, каза Кирилов, цитиран от БГНЕС.

Според закона предложения за кандидатури за главен прокурор могат да правят не по-малко от трима от членовете на съответната колегия на Висшия съдебен съвет, както и министърът на правосъдието.

Правосъдният министър се срещна днес с президента Румен Радев. Разговорите са част от поредица срещи, които държавният глава провежда с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

В четвъртък ще има заседание на работната група по Закона за съдебната власт, на което Кирилов ще представи своето виждане за отговорността на тримата големи.

Амбицията е да се следват най-дългата законодателна процедура, за да има достатъчно време и за обществено обсъждане. Според правосъдния министър би било добре, ако действително до края на тази сесия успеят да извървят подготвителната фаза на законодателната процедурата и да стигнат до законопроект, предложен от Министерски съвет.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Крадливия президент Нещо не мога да уредя Ленчето
15.05.2019 19:40 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети