Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Лозан Панов против законови промени за разследване на „тримата големи“

Закон и ред

Лозан Панов против законови промени за разследване на „тримата големи“

Снимка:

И сега се чувствал разследван, проверяват го данъчни и КПКОНПИ

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се обяви против идеята за създаване на нов механизъм, чрез който да има възможност за разследване на тримата „големи“ в съдебната система, както и за предсрочното им освобождаване. Става въпрос за председателите на ВКС, Върховния административен съд (ВАС) и главния прокурор. Според Панов и в момента законът предвиждал възможност за предсрочно отстраняване на някого от тримата. „Не съм чувал ЕК да изисква някакъв таен ред на разследване на тримата големи, по-специално на двамата председатели. Те и сега биха могли да бъдат разследвани от прокуратурата“, каза Панов.

Председателят на ВКС участва в конференцията "Независим съд - свободна държава! За Правото и справедливостта", организираната от "Правосъдие за всеки" и Гражданско сдружение "БОЕЦ".

При встъпването си в длъжност като правосъден министър Данаил Кирилов каза, че темата ще бъде сред приоритетите му. Вчера и главният прокурор Сотир Цацаров се застъпи за създаването на такъв механизъм, като каза, че предложението среща разбиране и силна подкрепа от ЕК.

„Това не е някаква нова идея, това е идея още от предходния министър на правосъдието. Тя се възпроизвежда в последното изказване и първите стъпки на новия министър на правосъдието. А изкуственото пришиване на двамата председатели на ВКС и ВАС към главния прокурор е тема, която няма как тя да бъде приемлива за българското законодателство, доколкото такива предпоставки съществуват. Това е темата за разследването. А темата за предсрочното прекратяване на мандати, ако това е основният въпрос, който ми задавате, в Закона за съдебната власт има ясно регламентирани основания, които са предвидени. Това включва както случаите, когато мандатът свършва преди изтичане на определеното време, така и при другите хипотези.

Панов заяви, че бил разследван в момента. „А що се отнася до мен конкретно, аз и сега съм разследван, срещу мен има и данъчни проверки, и КОНПИ.“  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още