Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Данаил Кирилов: С промените в Наказателния кодекс ограничаваме възможността да се редуцира наказанието

Закон и ред

Данаил Кирилов: С промените в Наказателния кодекс ограничаваме възможността да се редуцира наказанието

Снимка:

Поправките в Наказателния кодекс са навременни, смята министърът на правосъдието

С промените в Наказателния кодекс ограничаваме възможността да се редуцира наказанието. Това обясни министърът на правосъдието Данаил Кирилов за направените от ГЕРБ предложения за промяна.

„Сега възможността за редукция е с 1/3 размера на наказанието. Ние сме предложили съвсем примерно това да бъде не повече от 1/5, но изрично сме установили, че във всеки отделен случай съдът, който има правомощията в съдебното наказателно производство, определя конкретно дали се прилага този институт или да не се прилага“, посочи Кирилов пред БНТ.

Той е категоричен, че промените в Наказателния кодекс са навременни. В законопроекта се посочва и кои престъпления са тежки и кои не.

„Два са критериите в предложението ни за промяна на чл. 58А от НК. Първата е обективна по отношение на вида престъпления. В предложението са визирани 4 групи престъпни деяния – тежка телесна повреда, убийство, изнасилване и блудство“, обясни правосъдният министър.

Кирилов обясни, че във всеки един случай съдът ще определи дали да има намаляване на наказанието с до една пета, или не. Решението на съда трябва да е резултат и от позицията на прокуратурата.

Министърът отново посочи, че е готов да подаде оставка, ако до края на Комисията „Юнкер“ не отпадне мониторинговият доклад над България.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив