Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Данаил Кирилов: С промените в Наказателния кодекс ограничаваме възможността да се редуцира наказанието

Закон и ред

Данаил Кирилов: С промените в Наказателния кодекс ограничаваме възможността да се редуцира наказанието

Данаил Кирилов: С промените в Наказателния кодекс ограничаваме възможността да се редуцира наказанието - Tribune.bg
Снимка:

Поправките в Наказателния кодекс са навременни, смята министърът на правосъдието

С промените в Наказателния кодекс ограничаваме възможността да се редуцира наказанието. Това обясни министърът на правосъдието Данаил Кирилов за направените от ГЕРБ предложения за промяна.

„Сега възможността за редукция е с 1/3 размера на наказанието. Ние сме предложили съвсем примерно това да бъде не повече от 1/5, но изрично сме установили, че във всеки отделен случай съдът, който има правомощията в съдебното наказателно производство, определя конкретно дали се прилага този институт или да не се прилага“, посочи Кирилов пред БНТ.

Той е категоричен, че промените в Наказателния кодекс са навременни. В законопроекта се посочва и кои престъпления са тежки и кои не.

„Два са критериите в предложението ни за промяна на чл. 58А от НК. Първата е обективна по отношение на вида престъпления. В предложението са визирани 4 групи престъпни деяния – тежка телесна повреда, убийство, изнасилване и блудство“, обясни правосъдният министър.

Кирилов обясни, че във всеки един случай съдът ще определи дали да има намаляване на наказанието с до една пета, или не. Решението на съда трябва да е резултат и от позицията на прокуратурата.

Министърът отново посочи, че е готов да подаде оставка, ако до края на Комисията „Юнкер“ не отпадне мониторинговият доклад над България.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети