Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. До месец съдът решава делото за шофиране в нетрезво състояние срещу Константин Каменаров

Закон и ред

До месец съдът решава делото за шофиране в нетрезво състояние срещу Константин Каменаров

Снимка:

Защитата направи опит за поредно отлагане на делото

До месец съдът ще се произнесе по делото за шофиране в нетрезво състояние на Константин Каменаров, стана ясно след заседанието днес. Подсъдимият се яви лично в залата и пледира за отмяна на постановената от Софийския районен съд (СРС) присъда от една година и три месеца условно изтърпяване на наказание по чл. 343б от Наказателния кодекс за шофиране с 1.6 промила алкохол в кръвта през юни 2016 г.

На днешното заседание съдът разпита лекарката, която е съставила протокол при взимането на кръвната проба на Каменаров в УМБАЛ „Света Анна“ в столицата, д-р Росица Иванова. Лекарката не си спомни за случая, защото е станал преди повече от две години, а и на нощно дежурство приемала от 80 до 100 пациента. Тя разясни, че пробата се взима от медицинска сестра, която се вписва в алкохолен дневник. Тъй като Каменаров настояваше, че неговата проба е взета от мъж, а д-р Иванова не бе запозната в лечебното заведение да има „медицински брат“, защитникът на генералния директор на БНТ адвокат Людмил Рангелов направи опит за поредно отлагане на делото, като поиска да се представи и въпросният алкохолен дневник на болницата. Съдът, обаче прие аргументите на прокуратурата, че установяването на лицето, взело пробата, няма да промени фактите, че Каменаров е проверен на връщане от купона, от който е прибирал съпругата си, и е имал достатъчно време за реакция на ситуацията, в която сам се е поставил с ежедневното приемане на билката „Златен корен“, разтворена в алкохол.

В своята пледоария адв. Людмил Рангелов настоя, че не е спазена Наредба №30, в която е указано, че кръвната проба за алкохол се взима от лекар. Поради това той поиска съдът да оневини Каменаров или да върне делото на СРС за допълнително изясняване. В обръщение към съда подсъдимият Константин Каменаров се съгласи със защитника си и също поиска да бъде оправдан.

До месец ще стане ясно дали генералният директор на БНТ ще се раздели с поста си или не, тъй като съставът на Софийски градски съд с председател Руси Алексиев приключи делото и обеща да обяви решението си в срок. Ако присъдата на СРС бъде потвърдена, Каменаров ще трябва да освободи директорския стол в БНТ поради условията на Закона за радиото и телевизията.

Автор: Моника Гаджанова  

 

 

 

 

 

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив