Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Досиетата „OpenLux“: Александър Томов с активи от над 6 милиона евро в люксембургска офшорка

Закон и ред

Досиетата „OpenLux“: Александър Томов с активи от над 6 милиона евро в люксембургска офшорка

Снимка:

Освен за финансиране на ЦСКА, люксембургската структура е служила и за имотни врътки в полза на самия Томов, показва проучването

Още едно име изкочи покрай разкритията в международно разследване „OpenLux“, чийто български партньор е „Биволъ“. Става въпрос за Александър Томов, който има активи за 6,1 милиона евро,  концентрирани във фирмата „Лира Инвестмънт“ (Lira Investments S.A.). Политикът е и неин краен собственик. „Лира Инвестмънт“ е известна като бивш собственик на акциите на ЦСКА и кредитор на клуба. Захранването на люксембургските сметки е ставало с финансови инжекции за милиони от Томов. Той разяснява, че парите идвали от заеми и хонорари, получени от китайския милиардер Стивън Ло, който по този начин помагал на ЦСКА, но впоследствие Бойко Борисов го принудил да изостави клуба. Но освен за финансиране на ЦСКА, люксембургската структура е служила и за имотни врътки в полза на самия Томов, показва проучването.

Щедрият спонсор на ЦСКА Стивън Ло е милиардер от Хонг-Конг, който искаше да построи нещо като български Лас Вегас – огромен хотел с конгресен център и казина в близост до Елин Пелин за над 1,6 милиарда евро. Проектът обаче така и не се случи.

Пред „Биволъ“ Томов разяснява, че фирмата му не е офшорна: „Създадох я, защото там търговското право е по закон от преди 100 години – при възникване на спорове може да разчитам на нормално право, предвидимо законодателство”. Преди това обаче, въпреки публичния си ангажимент към ЦСКА, Томов се крие зад подставени лица и не се декларира като краен собственик на „Лира Инвестмънт”, която държи акциите на клуба. През 2014 г. в България е регистриран клон на люксембургската фирма, който е българско юридическо лице и има български ЕИК. Като представител на люксембургската фирма-майка е посочен Жан-Бернар Зеимет, а не Александър Томов.

Това обаче не е първата офшорка, чрез която Томов управлява акциите на ЦСКА. През 2006 г. когато той поема клуба от Васил Божков е използвана друга структура – International Sport Management Services S.A., също регистрирана в Люксембург.  

 


Коментари (8)

арсений Поредното червено ком-соц говедо!!!
19.02.2021 16:53 / Отговор
Анастас #

Това е Лицето на Протеста ...

Само малоумни ДеБъйци и третото поколение комуно'соц дегенерати могат да последват тези Латино Партизани.

Гуру може да им стане и проф Гений Лайнов, а отрезнее поне за няколко седмици.

Педерастията, Веганите и Розовите са само в периферията на Кенефа ДеБъ.

(разследващи)
19.02.2021 18:13 / Отговор
Минаващ Окраде кремиковци след това футболният клуб, това са хората с които трябва да се занимават прокуратура и съд
19.02.2021 19:20 / Отговор
СИСА Тоя нескопосник, облещил едни очи и капчица срам няма , че и кандърми за президент прави Какво ли не прави простотията !
19.02.2021 19:41 / Отговор
Лино ПЪЛЕН,АМА МНОГО ГОЛЯМ БОКЛУК. И ТОЙ Е ОТ ПОЗИТАНСКИЯ
ДИНСПАНСЕР.
19.02.2021 20:22 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още