Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Екстрадицията на Брендо вече е в ход

Закон и ред

Екстрадицията на Брендо вече е в ход

Екстрадицията на Брендо вече е в ход - Tribune.bg
Снимка:

Софийската градска прокуратура (СГП) е изпратила предложение до Върховната касационна прокуратура (ВКП) за изготвяне на молба за екстрадиция до Министерството на правосъдието на Украйна относно българския гражданин Евелин Банев - Брендо  с цел екстрадиция в България, съобщават от Апелативната прокуратура - София.

Иницииране на екстрадиционното производство за осъденото лице с влязла в сила присъда е вследствие на постъпила на 7 септември 2021 г. нова актуална информация до наблюдаващия прокурор по изпълнение на наказанията при СГП. В нея се съобщава относно установяването на Евелин Банев в хода на извършените издирвателни мероприятия и задържането му в района на Киев, Украйна. Предоставени са пръстови отпечатъци на лицето и снимков материал.

56-годишният Евелин Банев е бил осъден с влязла в сила присъда на 26 април 2018 г. за извършени от него престъпления. Той е бил признат за виновен за това, че за времето от 17 октомври 2002 г. до 30 май 2005 г. е участвал в организирана престъпна група (ОПГ), създадена с престъпна цел - извършване на финансови операции с парични средства, за които участниците знаели, че са придобити от незаконен трафик на наркотични вещества.

Осъденият Евелин Банев е действал заедно със Симо Карайчев и Константин Дишлиев (починал). ОПГ е действала на територията на България, Великобритания и Северна Ирландия, Британски Вирджински острови, Съединени американски щати, Швейцария и Република Австрия. Финансовите операции са включвали внасяне в брой и нареждания за преводи на парични суми от различни банкови сметки на фирми в чужбина към България за кредитиране на дейността на акционерното дружество "П.Ф.Ю." - София.

С окончателната присъда на Върховния касационен съд на осъдения Евелин Банев е било наложено наказание "Лишаване от свобода" за срок от шест години при първоначален строг режим. То не е било приведено в изпълнение, поради неустановяване на осъдения, след което той е бил обявен за издирване от органите на МВР.

На 20 юли 2018 г. СГП е издала срещу него и европейска заповед за арест, въз основа на която Банев е бил обявен за международно издирване в Шенгенската информационна система (ШИС).

Понастоящем се извършват действия по екстрадиционното производство на задържаното в Украйна лице.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати