Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. „Емко“ изпрати писмо до Гешев заради взривовете в оръжейни складове в Чехия

Закон и ред

„Емко“ изпрати писмо до Гешев заради взривовете в оръжейни складове в Чехия

Емко изпрати писмо до Гешев заради взривовете в оръжейни складове в Чехия - Tribune.bg
Снимка:

От компанията на Гебрев оспорват чешката версия за причините за взривовете

Компанията „Емко“ заявява в позиция, че някои от твърденията на Чехия за причините за взривовете в оръжейни складове там през 2014 г. са неверни в т.ч. има необосновани предположения за връзка между терористичния акт и имущество на фирмата. Поради тази причина е било пратено писмо до главния прокурор Иван Гешев, в което той е информиран за следното:

1. Някои от твърденията на официалните власти на Чешката република вероятно се базират на неточна или невярна информация. Така например, твърденията, че взривените там материали, собственост на „Емко“ са били предназначени за ре-експорт в Украйна, категорично не отговорят на истината. Също така, странно изглеждат предположенията, че взривовете е трябвало да станат извън територията на Чешката република, едва ли не в България. Документацията, с която разполагаме, що се отнася до материалите, собственост на „Емко“, категорично опровергават такива хипотези. Това просто няма как да е вярно.

2. На нас обаче не ни е известно какви други наличности е имало в складовете на чешката фирма „Имекс“, в която са се съхранявали нашите имущества. Също така не ни е известно кой и защо е допуснал руските агенти в складовете, нито какво те са „инспектирали“ там.

От „Емко“ пишат още, че неточностите в официалните изявления на чешките власти могат да бъдат избегнати, а съществуващите въпроси - проучени, ако между компетентните органи на двете страни е имало по-задълбочено сътрудничество за изясняването на всички факти и обстоятелства по случая.

За съжаление, досега никой не е потърсил фирма „Емко“ за информация по тези въпроси. В тази връзка сме изпратили писмо до Председателя на ДАНС, в което му предлагаме среща, за да предоставим цялата налична при нас информация.

Писмо с материали по случая е било изпратено и до посланика на Чешката република в София, информират от компанията.

„Емко“ също така се надяват, че разкритията на „терористичния акт“ в Чехия ще дадат тласък на спряното от прокуратура „разследване на терористичния акт срещу нас, на българска територия“. 

На 15 септември миналата година стана ясно, че разследването за отравянето на – Емилиян Гебрев, сина му Христо и Валентин Тахчиев- не е прекратено. От прокуратурата поясниха тогава, че по досъдебното производство в качеството на обвиняеми са привлечени тримата руски граждани: Георги Горшков, роден през 1977 г., Сергей Павлов, роден през 1982 г., и Сергей Федотов роден през 1973 г.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати