Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Frontex отчете рекордни нелегални прминавания в ЕС през 2021 г.

Закон и ред

Frontex отчете рекордни нелегални прминавания в ЕС през 2021 г.

Снимка:

Нивото е най-високото от 2017 година насам

Броят на нелегалните преминавания на външните граници на Европейския съюз през 2021 г. се оценява на почти 200 000, което е над предпандемичните нива. Това съобщиха от  Европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex.

„Общият брой на незаконните преминавания на границите през 2021 г. е малко под 200 000, което е най-високият брой от 2017 г. насам. Това е увеличение с 36% в сравнение с 2019 г. и с 57% в сравнение с 2020 г., когато можехме да наблюдаваме силно въздействие на ограниченията заради COVID-19“, се казва в изявлението на Frontex.

Според агенцията увеличението на незаконната миграция се дължи не само на отмяната на ограниченията заради COVID-19 в рамките на глобална мобилност, но и на други фактори като ситуацията на границата между ЕС и Беларус.

Мигрантите, които са се опитвали да преминат границите на ЕС през 2021 г., са били предимно сирийци, тунизийци, мароканци, алжирци и афганистанци.

Маршрутът през Централното Средиземноморие остава най-популярен, като на него се падат 1/3 от всички докладвани случаи на неразрешено преминаване на границите, се посочва в изявлението.

Европа се сблъсква с приток на бежанци от Афганистан и съседните държави, откакто талибаните (под санкции на ООН заради терористична дейност) поеха контрола над страната в началото на септември. Друга мигрантска криза се разгърна на границата на ЕС с Беларус, като достигна своя пик през лятото и есента.  


Топ новини

виж още

Актуална тема