Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Гърция се съгласи да екстрадира бившия граничар, обвиняем за смъртта на 18 мигранти край Локорско

Закон и ред

Гърция се съгласи да екстрадира бившия граничар, обвиняем за смъртта на 18 мигранти край Локорско

Гърция се съгласи да екстрадира бившия граничар, обвиняем за смъртта на 18 мигранти край Локорско - Tribune.bg
Снимка:

Гърция се съгласи да екстрадира бившия граничар Валентин Христов, който е шестият обвиняем за смъртта на 18 мигранти край Локорско. Нелегалните чужденци починаха мъчително при задушаване, след като бяха натъпкани в камион и оставени без кислород часове наред. Останалите 34 техни спътници оцеляха, а някои от тях бяха настанени за лечение в болници.

Христов е обвиняем и за участие в престъпна група и каналджийство, а за решението на гръцките власти съобщава БТА по информация от Софийската градска прокуратура. Той даде и съгласието си да бъде предаден на българските власти, каза преди дни говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Очакваше се решението на съда в Солун.

Очаква се той да бъде предаден в България в следващите дни, като при пристигането си ще бъде задържан за 72 часа и след това ще бъде гледана мярката му за неотклонение.

Христов е бил свръзката между "Гранична полиция" и трафикантите. Той е давал информацията откъде да минат мигрантите и точно на кое място могат да се прехвърлят през оградата с Турция. Информирал още кои гранични полицаи няма да създават проблеми на нелегалните чужденци.

Според прокурорите по делото Василена Атанасова и Чавдар Железчев бившият граничар е играел ръководна роля в престъпната група.

Установено бе, че чужденците са преминали със стълба телената ограда на границата с Турция. Дни по-късно, в горска местност в района на Ямбол, са били натоварени във въпросния камион.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати