Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. ГЕРБ: Предлагаме да бъде създадена фигурата на прокурор, разследващ главния прокурор

Закон и ред

ГЕРБ: Предлагаме да бъде създадена фигурата на прокурор, разследващ главния прокурор

ГЕРБ: Предлагаме да бъде създадена фигурата на прокурор, разследващ главния прокурор - Tribune.bg
Снимка:

Самият избор на прокурора ще се прави от Пленума на ВСС

Предлагаме да бъде създадена фигурата на прокурор, разследващ главния прокурор, съобщи на брифинг в парламента народният представител от ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя обясни, че това е обща законодателна инициатива на депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти.

Предложението е последствие от доклада на ЕК за върховенството на закона, тълкувателното решение на Конституционния съд, както и мненията на Венецианската комисия по законопроекта за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/, внесен от Министерския съвет през миналата година.

„Законодателната инициатива касае създаването на фигурата на разследващ прокурор на главния прокурор. Тази законодателната инициатива е за промени в НПК и промени в Закона за съдебната власт", разясни Атанасова.

Според нея процедурата ще започне в сравнително кратки срокове. Атанасова изтъкна, че до 3 месеца след влизането в сила на предложения законопроект, право да предлагат прокурор, който ще разследва главния прокурор, ще имат минимум шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет /ВСС/.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов коментира, от своя страна каква е разликата между внесения от ГЕРБ и Обединени патриоти законопроект за промени в НПК и този на Министерски съвет.

„Разликата със законопроекта на Министерския съвет е, че предвиждаме Пленумът на ВСС да го избере този прокурор с обикновено мнозинство, а не както се предвижда за тримата големи с квалифицирано мнозинство“, обясни Ципов. Според него този прокурор трябва да има статут на административен ръководител в съдебната власт.

Депутатът посочи и друга разлика: че в законопроекта делата за разследване на главния прокурор ще бъдат подсъдни на Специализирания наказателен съд.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (4)

Тартаковер Кой ще го избере този прокурор? Пак ли парламента в който никой освен ГЕРБ не може да предложи и избере нищо различно от тях? Парламент, в който всякакви предложения от група различна от управляващите, се отхвърлят моментално, дори да са смислени и разумни? Освен това, кой ще определя и плаща заплата на този човек и групата му? На кого ще бъдат подчинени и какво ще вършат в останалото време, когато не се занимават с главния прокурор? Все въпроси на които едва ли може да отговори нареклата себе си "Тежката артилерия на ГЕРБ", а всъщност една проста дуловска развратна патка.
03.12.2020 14:36 / Отговор
Отговор Таракане, пак си се изходил неподготвен. Предложението е самата прокурорска колегия да си го определя! Но изглежда ГЕРБ така дълбоко ти е "навлязъл", че ти прекъснала нишката с мисловната дейност!
03.12.2020 18:39
Тартаковер Ами какво означава прокурорската колегия, бе драги(драга) ? Можеш ли да се замислиш, ще се намери ли в тази "колегия" прокурор който да избира друг прокурор разследващ шефа им? Нали видяхме всички(за тебе не знам) как всички прокурори в България чинно и раболепно са наведоха пред Гешев и се подписаха под декларацията-възвание колко велик и незаменим е шефа им? Хайде, стига! Несериозен е подобен коментар.
03.12.2020 19:18
. . . Ами велик си е ! Ако някой ми кажеше преди години, че милионери и милиардери ще влязат в затвора, щях да се изсмея! Но се появи Гешев , и ги подкара , нищо че му се наведоха "чинно" и " раболепно"! Нека да му изтече на Фатмака Радев имунитета, и той ще се наведе "чинно"!
03.12.2020 20:24

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети