Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Гешев: Ако се откажа при тази атака, ще е страх и предателство към колегите ми

Закон и ред

Гешев: Ако се откажа при тази атака, ще е страх и предателство към колегите ми

Гешев: Ако се откажа при тази атака, ще е страх и предателство към колегите ми - Tribune.bg
Снимка:

Кандидатът за главен прокурор представи стратегия за следващите 7 години на прокуратурата

Ако се откажа при такава атака, означава да покажа, че ме е страх и да предам доверието на колегите си. В България има политико-икономически кръгове със сериозен медиен и финансов ресурс, те са засегнати от действията на прокуратурата. Това заяви кандидатът за главен прокурор Иван Гешев, чието изслушване започна във Висшия съдебен съвет. „Не възприемам това, че се опитват да ми кажат кое е истина и кое не, че не ми дават да изложа собственото си мнение и искат да ми наложат своето“, допълни Гешев.

"Моите мотиви да участвам в тази процедура, въпреки атаките срещу мен, срещу семейството ми, срещу прокуратурата и срещу самата процедура, които знаех, че ще се случат и се случиха, са 11-те членове на ВСС, които ми гласуваха доверие. Време е прокуратурата да поеме отговорност за собственото си управление", каза още кандидатът за главен прокурор.

Той представи стратегията си за управление на прокуратурата през следващите 7 години.

"Увереност, че ще се справя със задачите и проблемите, които ще стоят пред главния прокурор, ми дава дългогодишният ми стаж в правоохранителнтие органи, в частност в прокуратурата на Република България", каза той.

Гешев наблегна на три групи проблеми в прокуратурата- законодателство, кадровата и материално-техническата обезпеченост, както и експертният състав. Другата група е свързана със специфични за самата прокуратура проблеми.

„За преодоляване на тези проблеми съм набелязал шест стратегически цели, които заедно с мерките за решаването им, ще бъдат поставени на вниманието на екипа, с който бих работил.

Първата стратегическа цел е формирането на професионална общност от компетентни, мотивирани и отговорни магистрати. Най-ценният ресурс на една система са хората“, обясни Гешев. Ще има задължителни практически обучения, периодично подобряване на квалификацията, свързана с прилагане на европейскита Конвенция за защита правата на човека, справедлива и обективна оценка на труда и резултатите, създаване на механизъм за оценка на постигнатите резултати.

Допълнително стимулиране, материално и нематериално, разширяване на възможностите за предоставяне на социални услуги, справедливо и достойно осигуряване на достоен стандарт на напускащите системата.

Друга цел е създаването на добра екипност. Също и създаване на стандарти за определяне на оптимални срокове за приключване на разследванията за конкретен тип престъпление, в съответствие с актуалните методики.

Кандидатът посочи, че е налице висок процент осъдени лица у нас и посочи, че едно сравнение със статистиките на други държави би доказал това. Отчита се и спад на спрените наказателни производства. За период под 7 месеца приключват 70% от наказателните дела. В същото време броят на делата от общ интерес се повишава. Нисък е процентът на оправданите лица,. Те са 2.9% през 2018 г., при 4.3% за 2017 г.

Очаквайте подробности!  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още